Reagálás

2024.03.16. 18:16

Olasz védelmi miniszter: nem dönthet a háborúról két vagy három ország a 27 tagú EU-n belül

MW

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek második napi ülésén Brüsszelben 2023. október 12-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Matthys

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban 

nem hozhat döntéseket szűk körű találkozókon két vagy három ország a 27 tagú Európai Unión belül 

– jelentette ki Guido Crosetto olasz védelmi miniszter szombaton arra az új koalícióra utalva, amelyet Berlin, Párizs és Varsó jelentett be az előző nap.

Crosetto hibás jelzésnek és módszertani tévedésnek nevezte a pénteki berlini hármas találkozót, mert szerinte az gyengíti a demokratikus országok alkotta frontot.

Micsoda hiba ez az előre rohanás! Ha nem vagyunk egységesek, Putyint segítjük győzelemre

 – hangoztatta az olasz jobbközép kormány védelmi minisztere a La Repubblica című napilapnak nyilatkozva.

Olaf Scholz német kancellár az Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után bejelentette: új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szembeni háborújában.

El kell kerülni a hangzatos bejelentéseket, a megosztottságot, a kettesben vagy hármasban tartandó találkozókat, miközben Európában huszonheten vagyunk

– mondta Crosetto az Európai Unióra utalva. A védelmi miniszter az általa hangzatosnak tartott közlések példájaként említette a francia és a lengyel részről elmondottakat, miszerint a NATO katonái már Ukrajnában vannak.

Olaszországban "mindenki aggódik, és sokan félnek" az ukrajnai háborús helyzet esetleges rosszabbodása miatt - mondta. 

Valljuk be, hogy a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni!" - hangsúlyozta. Olasz csapatok soha nem fognak Ukrajnában harcolni

 – tette hozzá.

Úgy vélte, Vlagyimir Putyin orosz elnök számára a háborúban elesettek száma és az idő nem számít. Ezenkívül Putyin nagyon jól tudja, hogy a háborúkat a gazdaságban is vívják, valamint álhírekkel, amelyekkel hatást tudnak gyakorolni "a közvélemény hangulatára, fásultságára, egoizmusára, félelmeire".  

Antonio Tajani külügyminiszter a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva azt mondta: 

Róma az első pillanattól az Európa kapujában álló Ukrajna oldalán áll, "de nem állunk háborúban Oroszországgal".  

A mi célunk a béke elérése, nem pedig a háború kiszélesítése

 – szögezte le az olasz diplomácia vezetője.

Tajani korábban azt mondta, 

"hiba lenne belépni Ukrajnába. Nekünk segítenünk kell Ukrajnát védekezni. De ha mi belépünk háborúzni Oroszországgal, ez a harmadik világháború kockáztatását jelentené".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában