Ukrán válság

2024.03.24. 07:05

Ukrán rakétatámadást vert vissza Szevasztopolnál az orosz hadsereg

760. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz rakétatámadás helyszínén katasztrófa-elhárítók a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 22-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Katerina Klocsko

Ukrán külügyminiszter: Putyin egy beteges hazudozó

Dmitro Kuleba mindenkit óva intett attól, hogy higgyen az orosz elnöknek. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólított fel az X-oldalán, hogy senki ne higgyen Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, mivel Kijevnek semmi köze nem volt a moszkvai terrortámadáshoz.

Putyin egy beteges hazudozó. Beleértve most azt is, hogy kétségbeesetten próbálja Ukrajnát vagy más nyugati országokat kapcsolatba hozni a Moszkva melletti lövöldözéssel, annak ellenére, hogy semmilyen bizonyíték nincs az ilyen állítások alátámasztására

– írta Dmitro Kuleba.

Macron rálicitál Oroszországra – Putyin türelme pedig vészesen fogy 

Lassan egy hónapja borzolja a kedélyeket a francia elnök az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentéseivel az Európai Unióban és a NATO-ban. A Mandiner összegyűjtötte, kik álltak be Emmanuel Macron mögé, és azt is, mivel kellene szembenéznie Európának, ha megvalósulnának a terveik. Az ügy február 27-én robbant ki, amikor Ukrajna támogatói a francia államfő meghívására Párizsban összegyűltek, hogy megvitassák, mit tehetnek Kijevért a harmadik évébe lépő konfliktusban. Emmanuel Macron a találkozó után dobta le a kommunikációs atombombát, amikor kijelentette: 

Nem zárható ki, hogy egyes NATO-tagok és más szövetségesek katonákat vezényelnek Ukrajnába.

Hozzátette, a nyugati hatalmaknak semmitől nem lenne szabad visszariadniuk Moszkva vereségének céljáért.

Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalosan is csapatokat küldjünk Ukrajnába. De a dinamikát tekintve nem zárhatunk ki semmit. Mindent meg fogunk tenni, ami szükséges ahhoz, hogy megakadályozzuk Oroszország győzelmét ebben a háborúban

 – fogalmazott.

Energetikai létesítményekre mért csapást jelentett be az orosz védelmi minisztérium

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csoportos csapást az orosz légierő az ukrán energiaipar és a gázkitermelés létesítményeire, valamint tengeri drónok összeszerelésének és tesztelésének helyszíneire az éjjel - közölte vasárnap az orosz védelmi tárca. 

A minisztérium szerint a csapás zavart okozott a fegyvert, haditechnikai eszközök és lőszert gyártó és javító üzemek termelésében, valamint NATO-országok által leszállított haditechnikai és csapásmérő eszközöket semmisített meg.

Az orosz jelentés szerint Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el, miközben a Belgorod megyével határos ukrán területeken folytatta a diverzáns és felderítő csoportok megsemmisítését.
A napi összefoglaló szerint az orosz erők visszavertek 13 ukrán ellenrohamot, közülük kilencet Avgyijivkánál. 

Az orosz katonai tárca azt a tájékoztatást adta, hogy az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 360-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett több lőszer- és drónraktárt, egy cseh gyártmányú, RM-70-es Vampire és egy német Mars sorozatvetőt, három harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, egy amerikai M113-as páncélozott szállítójárművet, egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és egy M119-es vontatott tarackot, 11 Storm Shadow manőverező repülőgépet, három Neptun hajóelhárító rakétát, négy MALD irányítható légibombát, Vampire és HIMARS sorozatvetők 22 rakétáját, továbbá 172 drónt.
Az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma meghaladta a 16 900-at. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.
A Szevasztopolt az éjszaka ért rakétatámadás következtében egy civil életét vesztette és három lakóház kapott közvetlen találatot, a szilánkok és a robbanás okozta lökéshullám következtében csaknem száz épületben és gépjárműben keletkeztek károk - derül ki a helyhatósági közlésből.

Ferenc pápa a moszkvai terrortámadás áldozataiért imádkozott virágvasárnap

A „gyalázatos és embertelen” oroszországi merénylet áldozataiért imádkozott Ferenc pápa a virágvasárnap a római Szent Péter téren bemutatott mise végén, Ukrajnában pedig a humanitárius katasztrófa szélesedése elkerülését szorgalmazta.

Ferenc pápa a misén nem olvasta fel előre megírt beszédét. Homília helyett rövid néma csendet tartott.

A mise végén mondta el az eredetileg délben várt rövid köszöntését, melyben békét sürgetett a világ konfliktus dúlta térségeiben.

Imájáról biztosított a Moszkva melletti terrortámadás áldozatai emlékére. Lelki békét és vigaszt kért az áldozatok családjai számára is. A pápa azt mondta, „az Úr váltsa meg a szívét mindazoknak, akik ezeket az embertelen cselekményeket kitervelik, megszervezik és végrehajtják”.

Az egyházfő közelségét fejezte ki a „mártír Ukrajnához” is. Hangoztatta, hogy az ország infrastruktúráját érő támadások, melyek miatt nincsen áramellátás, a humanitárius katasztrófahelyzet szélesedéséhez vezethetnek.

A szabadtéri misét a Szent Péter téren mutatták be: a szertartás a húsvéti hagyomány szerint körmenettel kezdődött. Jézus jeruzsálemi bevonulását idézve papok és világiak pálmaleveket és olajfaágakat tartottak kézben, melyeket a pápa megáldott. Az egyszerű és fonott pálmalevelek Sanremo városából érkeztek, az olajágak, ahogyan a Szent Péter teret és környékét díszítő olajfák is, a közeli Umbria és a távolabbi Puglia tartományból.

Az utóbbi hónapokban többször előfordult, hogy Ferenc pápa gyengélkedése miatt nem olvasta fel személyesen beszédét. Virágvasárnap azonban most először történt meg, és ez alkalommal munkatársa sem olvasta fel helyette a beszédet, ahogyan más esetekben korábban történt.

Ferenc pápa a szertartás végén pápamobillal körbejárta a Szent Péter teret. A Vatikán információi szerint 60 ezren hallgatták szavait, hívők és a húsvétra Rómába érkezett turisták. A tömeget szokás szerint biztonsági kapukon keresztül engedték át.

Az olasz fővárosban tovább erősítették a már eddig is kiemelt biztonsági intézkedéseket, egészen húsvéthétfőig. A belügyminiszter hétfőre hívott össze rendkívüli nemzetbiztonsági egyeztetést a hatósági szervek képviselőivel a moszkvai terrortámadás utáni helyzet elemzésére.

Oroszország-szerte megemlékeznek az áldozatokról

Oroszország-szerte a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen elkövetett terrortámadásra emlékeznek a vasárnapra meghirdetett nemzeti gyásznapon.

A péntek este négy fegyveres által végrehajtott mészárlásnak 133 halálos áldozata van, köztük 3 gyermek. A rendkívüli helyzetek minisztériumának frissített adatai szerint vasárnap reggelre 154-re nőtt a terrortámadás nyilvántartott sebesültjeinek száma.

Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója kijelentette, hogy előzetes adatok szerint szombat estére ötven halálos áldozatot azonosítottak. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy 107 sebesültet, köztük három gyermeket ápolnak kórházban, közülük 15-en válságos, 42-en pedig súlyos állapotban vannak.

Moszkvában szombaton több mintegy ötezer ember jelentkezett rendkívüli véradásra. Az orosz Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség központja jövő szombatig ügyeletet tart az újonnan jelentkező önkéntesek számára.

A támadók által felgyújtott kulturális központban az oltás teljesen csak szombat este fejeződött be. A mentőalakulatok folytatják a romeltakarítást a tragédia biztonsági erők által körölzárt helyszínén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót élve fogták el, miközben Ukrajna irányában menekültek, és a terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek további hét embert. Az államfő bejelentette a terrorellenes készültség fokozását, és kifejezte készségét nemzetközi együttműködésre.

Egyes oroszországi régiókban már szombaton megkezdték a gyásznapokat, a Kuznyecki-medencében három napig tart az áldozatok iránti kegyelet kifejezése. A terrortámadás lezárt helyszínére vasárnap már harmadik napja tartott a gyászolók zarándoklata, de spontán kialakult emlékhelyekre is visznek az emberek virágot Szentpéterváron, Kazanyban, Nyizsnyij Novgorodban és más orosz nagyvárosokban is. A dél-oszétai Beszlánban vasárnap megemlékezést tartanak az 1-es számú iskolánál, amelyet csaknem 20 évvel ezelőtt foglaltak el terroristák, és a kialakult tűzharcnak több száz halálos áldozata volt.

A gyász részeként országszerte lemondták a kulturális, szórakoztató és a sportrendezvényeket, a tévécsatornák megváltoztatták műsorrendjüket. Az orosz nagykövetségek zászlaját félárbócra eresztették és az orosz diplomaták részvétnyilvánító könyveket helyeztek ki a megemlékezők számára.

Az Oroszország iránti szolidaritásból gyászt hirdettek Nicaragua, a Bosznia-Hercegovinához tartozó Szerb Köztársaság és a Georgiától elszakadt Abházia hatóságai is. Az együttérzés jeleként vasárnap félárbócra eresztették a zászlót több ország, köztük Magyarország és az Egyesült Államok nagykövetségén is.

Varsó magyarázatot kér Moszkvától a cirkálórakéta által elkövetett légtérsértés kapcsán

Varsó magyarázatot fog kérni Moszkvától az orosz cirkálórakéta által vasárnapra virradóan elkövetett légtérsértésre – jelentette be Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő arra reagált vasárnap reggel a külügyi tárca X közösségi felületén, hogy a nyugat-ukrajnai Lviv régiót is ért orosz rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta átmenetileg behatolt a lengyel légtérbe.

„Lengyelország a területét érintő újabb légtérsértés tisztázását fogja követelni az Oroszországi Föderációtól” – áll Wronski bejegyzésében. A szóvivő hozzátette: Varsó egyúttal „az ukrán lakosság és Ukrajna területe ellen irányuló légi terrortámadások beszüntetésére”, a háború befejezésére szólítja fel az orosz vezetést, valamint arra, hogy „a saját belügyi problémáival foglakozzon”.

„Elítéljük a terrorizmust, valamint az erőszakos határrevízióra tett próbálkozások minden formáját” – írta Wronski.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi  miniszter vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette: a vasárnap hajnali 4 óra után történt incidens miatt készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt.

A rakéta 39 másodpercig tartózkodott a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1–2 kilométer mélységben hatolt be

– közölte Kosiniak-Kamysz.

Így hajthatták végre a brutális moszkvai terrortámadást

Az Izvesztyija című orosz lap készített egy videós összeállítást, melyben nyomon követhető a március 22-én este történt brutális terrortámadás kronológiája – írja a Magyar Nemzet.

Elkerülhető lett volna a moszkvai terrortámadás?

Oroszország washingtoni nagykövete úgy nyilatkozott, hogy ők semmilyen értesítést, figyelmeztetést nem kaptak az amerikai hatóságoktól a közelgő terrortámadásra vonatkozóan. A Fehér Ház a támadás után közölte, hogy már március elején információkat osztottak meg az orosz hatóságokkal és figyelmeztették az amerikaiakat, hogy kerüljék a koncerteket és a tömegrendezvényeket egy esetleges moszkvai terrortámadás miatt – írja a Magyar Nemzet.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6915-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5937-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Az ukrán hadseregnek szánt FPV drónok (First-person view) sorakoznak egy raktárban a nyugat-ukrajnai Lvivben 2024. március 22-én. Az FPV drónok repülés közben egy fedélzeti kamera segítségével élő adást közvetítenek speciális szemüvegre, mobiltelefonra vagy táblagépre. Lviv város vezetése 800 FPV drónt vásárolt és adott át az ukrán hadsereg különböző egységeinek
Fotó: Mikola Tisz / Forrás: MTI/EPA

Az orosz hadsereg ukrán rakétatámadást vert vissza Szevasztopolnál

Ukrán rakétatámadást vert vissza az orosz haderő a Krím félszigeti Szevasztopolnál szombaton késő este a város kormányzójának közlése szerint.

Az orosz légvédelmi egységek több mint tíz ukrán rakétát semmisítettek meg a Krím félsziget felett.

„Hadseregünk visszaverte a Szevasztopol elleni nagyszabású támadást” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Mihail Razvozsajev, a város kormányzója, akit az Oroszország általi 2014. évi bekebelezés után neveztek ki.

A kormányzó szerint több mint 10 ukrán rakétát lőttek le, egy nőt repeszsérülésekkel szállítottak kórházba, több épület és egy gázvezeték pedig megrongálódott. A tengeri és szárazföldi közlekedést órákra felfüggesztették a támadás után.

A Krím kulcsfontosságú logisztikai központ az Ukrajna déli részét ellenőrző orosz haderő számára. A félszigetet gyakran támadja Ukrajna rakétákkal és drónokkal.

Orosz rakétatámadás érte Kijevet és Lviv környékét

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.

Az ukrán légierő szerint Oroszország 57 drónt és rakétát lőtt ki Kijevre és Lviv környékére vasárnap, nagy részüket sikerült semlegesíteni.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arról számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hogy több robbanás is történt az ukrán fővárosban, miközben a légvédelmi rendszerek a támadás elhárításán dolgoztak.

Az ukrán légvédelmi erők körülbelül egy tucat Oroszországból indított rakétát lőttek le Kijev fölött és a főváros közelében, áldozatokról és nagyobb károkról egyelőre nincs információ – számolt be Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője.

Az orosz erők rakétatámadást indítottak a nyugat-ukrajnai Lviv környéke ellen is. Andrij Szadovij, a város polgármestere azt közölte, hogy 20 rakéta és 7 drón támadta a kritikus infrastruktúrát.

A Lviv környékére kilőtt egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét, ezért készültségbe helyezték az ügyeletes erőket és felszálltak a lengyel és szövetséges repülőgépek, hogy biztosítsák az ország légterét.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában