Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.06. 08:29

A Hamász közvetítőkön keresztül hajlandó folytatni a tűzszüneti megbeszéléseket

Az izraeli–palesztin háború 152. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. március 4-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

A gázai hadműveletek azonnali szüneteltetésére szólította fel Izraelt a brit külügyminiszter

A gázai hadműveletek azonnali, humanitárius célú szüneteltetésére szólította fel szerdán Izraelt David Cameron brit külügyminiszter. 

Cameron, aki Londonban fogadta Beni Ganz izraeli tárca nélküli minisztert, volt kormányfőt, a jelenlegi háborús kabinet tagját, a megbeszélés utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott: Izrael, amely „megszálló hatalomként” van jelen a többségében palesztin lakosságú Gázai övezetben, jogilag köteles biztosítani, hogy a segélyszállítmányok eljussanak a civil lakossághoz.

A brit külügyminiszter szerint e jogi felelősség következményekkel jár, 

például akkor, amikor mi itt az Egyesült Királyságban azt vizsgáljuk, hogy Izrael eleget tesz-e a nemzetközi humanitárius törvényeknek.

David Cameron hangsúlyozta: a harcok azonnali humanitárius célú szüneteltetése mellett London szükségesnek tartja a segélyek elosztására szolgáló kapacitások bővítését a Gázai övezeten belül, a szárazföldi és a tengeri továbbítási útvonalak bővítését, valamint a Gázába beengedett humanitárius segítség formáinak kiterjesztését, beleértve az infrastruktúra helyreállításához szükséges, kritikus fontosságú eszközöket. 

Nagy-Britannia nem érzékel javulást ebben az ügyben, és ezen változtatni kell 

– fogalmazott a brit külügyminiszter. Cameron az izraeli miniszterrel tartott szerda esti megbeszélése előtt, a londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában felszólalva kijelentette: Gázában most már éhínség és járványok fenyegetnek, és ebben a helyzetben „szükségképpen nagyon fogytán a türelem” Izraellel szemben. A brit külügyminiszter felsőházi beszédében is megszálló hatalomnak nevezte Izraelt, és úgy fogalmazott, hogy figyelmeztetések egész sorát kell intézni az izraeli kormány címére.

 Az izraeli hadműveletek előzményeként a Gázai övezetet uraló szélsőséges iszlamista szervezet, a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek.

A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van.

Izrael támogató csoportokkal segíti a háborúban unokáikat elveszítő időseket

Izrael érzelmi támogató csoportokat fog működtetni az október 7-én, az iszlamista Hamász terrortámadása nyomán megindult háborúban unokáikat elvesztett időseknek – jelentette az izraeli népjóléti minisztérium szerdán.

A népjóléti minisztérium közleménye szerint a néhány héten belül elinduló program keretében országszerte támogató és érzelmi segítő csoportok jönnek létre, amelyekben az unokáikat gyászolók vehetnek részt.

A minisztérium eddig nem foglalkozott a gyászoló nagyszülőkkel, ezért eddig nem voltak jogosultak terápiás segítségre. A helyi önkormányzatok szociális osztályai készítik el a nyilvántartást körzetükben az unokáikat elveszítő idősekről, majd felveszik velük a kapcsolatot a programban való részvétel és a segítségnyújtás érdekében.

A Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családtagjai követelik szeretteik kiszabadítását a parlament, a kneszet jeruzsálemi épületében 2024. március 4-én
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy 

a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisznál folyó harcokban mintegy háromszáz, az október 7-i mészárlásban részt vevő Hamász-harcost fogtak el. 

Az övezet középső részén az elmúlt napon mintegy húsz terroristát öltek meg izraeli mesterlövészek.

Az izraeli hatóságok evakuáltak hat indiai mezőgazdasági vendégmunkást a libanoni határ közeléből, miután egy libanoni rakétatámadásban életét vesztette hétfőn az ültetvényeken dolgozó egyik indiai, és megsebesült hét thaiföldi társa.

Az IDF szóvivőjének jelentése szerint az izraeli légierő a libanoni síita Hezbollah indító állásait támadta Dél-Libanonban, ahonnan korábban rakétákat lőttek ki az észak-izraeli Kirját Smónára.

A Hamász közvetítőkön keresztül hajlandó folytatni a tűzszüneti megbeszéléseket

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet szerdán kijelentette, hogy közvetítőkön keresztül folytatja a tárgyalásokat Izraellel, amíg meg nem köttetik a tűzszüneti megállapodás.

A szervezet állítása szerint kellő „rugalmasságot” tanúsít az egyezség megkötéséért, amelyhez „véget kell vetni az agressziónak” a Gázai övezetben, és Hamász azzal vádolta meg Izraelt, hogy akadályokat gördít a megállapodás útjába.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom képviselői Kairóban tárgyalnak a Hamásszal a lehetséges tűzszünetről. Izrael közvetlenül nem vesz részt a megbeszéléseken.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a többi között követeli, hogy 

az iszlamista szervezet hozza nyilvánosságra a Gázai övezetben fogvatartott és még életben lévő túszok nevét. A Hamász azt állítja, hogy az izraeli támadások miatt jelenleg nem tudja megmondani, hogy ki van még életben azok közül, akiket elhurcoltak.

A Hamász és más militáns csoportok tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást hajtottak végre Izrael ellen, körülbelül 1200 embert megöltek és mintegy háromezret megsebesítettek, továbbá legalább 240 embert elraboltak, akik közül többeket novemberben szabadon engedtek.

A fegyverexport miatt indítottak pert a kanadai kormány ellen emberi jogi aktivisták

Az Izraelnek szállított katonai felszerelések és technológia exportjának leállításáért nyújtottak be keresetet a kanadai szövetségi kormány ellen az észak-amerikai országban működő palesztinbarát és emberi jogi aktivisták.

Azzal érvelnek, hogy a kanadai törvények alapján nem lenne szabad katonai felszereléseket exportálni Izraelbe, mert nagy a veszélye, hogy a nemzetközi jog megsértésére, valamint nők és gyermekek elleni súlyos bűncselekmények elkövetésére használhatják őket.

A keresetet benyújtó Kanadai Ügyvédek a Nemzetközi Emberi Jogokért csoport, az al-Hakk palesztin emberi jogi szervezet és négy magánszemély szerint Ottawa az elmúlt négy hónapban az előző évi exportnál nagyobb, mintegy 28,5 millió kanadai dollár (7,6 milliárd forint) értékben engedélyezte katonai felszerelések exportját.

A kanadai globális ügyek minisztériuma közleményében leszögezte, hogy a szövetségi kormány exportengedélyezési politikája változatlan, és az exportellenőrzésnél kiemelt szempont az emberi jogok tiszteletben tartása.

A tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy a kanadai kormányhoz nem fordultak fegyverexporttal kapcsolatos engedélyért az elmúlt években, így nem is adtak ki ilyesmit. Az október 7. óta kiadott exportengedélyek kizárólag nem halálos eszközökre vonatkoztak.

Kanada nagyvárosaiban az utóbbi időben számos palesztinbarát tüntetést tartottak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Hamász terrortámadása óta több alkalommal hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát.

Tartós és azonnali tűzszünetet sürget Ausztrália és az ASEAN-országok

A gázai harcokat lezáró azonnali és tartós tűzszünetre szólított fel szerdán Ausztrália és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN).

A háromnapos, melbourne-i csúcstalálkozón - melyen egyúttal megemlékeztek Ausztrália és a szervezet közötti kapcsolatfelvétel 50. évfordulójáról - a részt vevők kiálltak a gázai harcokat lezáró azonnali és tartós tűzszünet mellett, valamint felszólították az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezetet, hogy engedje el az övezetbe hurcolt izraeli túszokat.

A közös közleményben emellett elítélték a civilek, valamint a civil infrastruktúra elleni támadásokat és a gázai humanitárius helyzet súlyosbodására figyelmeztettek.

Gázában kifosztottak egy segélykonvojt, melyet előzőleg az IDF visszafordított

Visszafordított az izraeli hadsereg (IDF) egy a Gázai övezet északi részébe tartó segélykonvojt, melyet ezt követően „elkeseredett emberek tömege kifosztott” – közölte kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP).

A szervezet részéről elmondták, hetek óta a mostani volt az első, a térséget célzó segélyszállítmány, melyet végül Vádi Gáza ellenőrzőpontjánál fordítottak vissza a katonák.

A konvojt a visszaúton megállították és összesen mintegy 200 tonnányi élelmiszert vittek el – áll a közleményben.

A Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító teherautó érkezik a rafahi átkelõhöz 2024. március 2-án
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Carl Skau, a WFP igazgató-helyettese leszögezte, hogy a kudarc ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy segélyszállítmányokat juttassanak el a rászorulókhoz. Skau emellett felhívta a figyelmet arra, hogy bár az utóbbi időben légi úton is juttattak célba segélyeket, ezt "a végső megoldásnak" nevezte, mellyel szerinte nem lehet küzdeni az éhínség ellen.

Szükségünk van olyan átkelőpontokra, melyek Gáza északi részébe vezetnek, hogy elegendő élelmiszert szállíthassunk mintegy félmilliónyi, szükséget szenvedő embernek

– szögezte le.

Jordánia kedden közölte, hogy a gázaiak segélyezésére az eddigi legnagyobb élelmiszerszállítmányt juttatta célba légi úton, együttműködésben az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Egyiptommal. Az ejtőernyővel célba juttatott csomagok a WFP által biztosított élelmiszersegélyeket is tartalmaztak.

A keddi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában