Kerek szám

2024.02.17. 19:53

Eperjes Károly hetvenedik születésnapját ünnepli

Eperjes Károly Kossuth-díjas színész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja február 17-én lett hetvenéves – írja cikkében a Magyar Nemzet.

MW

az idén 70 éves Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Kiss Ernő-díj 2022-es díjazottja beszédet mond a 197. Anna-bál megnyitóján 2022. július 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A Fertő tó melletti Hegykő községben született 1954-ben – kezdi írását a Magyar Nemzet. Tanár szülei papnak szánták, katolikus neveltetést kapott. Az érettségi után Székesfehérváron számítástechnikai műszerészként dolgozott és a Videotonban focizott, de nem volt elégedett életével. Egy este a városban bolyongva meglátott egy plakátot, amelyen a helyi színjátszó körbe kerestek jelentkezőket, és elment a felvételire. 

Bekerült, itt ismerkedett meg a beszédtanár Montágh Imrével, aki felfigyelt tehetségére, és arra buzdította, hogy jelentkezzen a főiskolára. 

Eperjes be is adta jelentkezési lapját a Gyógypedagógiai Főiskola logopédus szakára – csak hónapok után tisztázták, hogy a tanár úr a Színművészeti Főiskolára gondolt…

EPERJES Károly
Eperjes Károly rendező Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámája próbáján a Pesti Magyar Színházban 2018. február 6-án
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Számtalan színházi szerep

Másodjára felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Major Tamás és Székely Gábor tanítványa volt. 1980-ban szerzett diplomát, a pályát a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, egy évvel később a Nemzeti Színház szerződtette. Ebből a társulatból vált ki és alakult meg 1982-ben a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor vezette Katona József Színház, amelynek Eperjes Károly is alapító tagja volt.

1987-ben a Radnóti Színházhoz szerződött, a következő évben szabadfoglalkozású színész lett. 1993–1997 között a Művész Színház, a Thália Színház, a Kelemen László Színkör, majd 1998 és 2012 között az Új Színház tagja volt, 2011-ben sikertelenül pályázta meg a győri színház igazgatói székét.

2013-ban a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház művésze lett, majd vezérigazgató-helyettese volt 2014-ig, 2016-ban a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Színházi Intézetének egyetemi tanára lett. 2020–2022 között a Pesti Magyar Színház tagja volt. 2021-től a Soproni Petőfi Színház művészeti vezetője, 2023-tól művészeti tanácsadója.

Eperjes Károly az 1994-es országgyűlési választásokon a Fidesz országos listáján mandátumot szerzett, de egy hónapra rá lemondott.

 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező, 2023-ban rendes taggá választotta. Több évtizede járja az országot „Az igazat mondd, ne csak a valódit!” című, a 20. századi, Istent kereső magyar költők verseiből összeállított önálló estjével.

Filmen is maradandót alkotott

A filmes szakma korán felfigyelt széles repertoárjára, jellegzetes beszédmódjára, és számos főszerepet osztottak rá. Több tucat filmben játszott, többek közt a Könnyű testi sértés, az Uramisten, a Redl ezredes, A nagy generáció, a Hanussen, A legényanya, a Meteo, a Magyar rekviem, a Csapd le csacsi!, az Indián tél, A turné, a 6:3, a Glamour, a Rokonok, a Mansfeld, a Liberté '56, az Eszter hagyatéka és Az ajtó című filmekben. 

Különösen emlékezetes alakítást nyújtott Bereményi Géza alkotásaiban: A tanítványokban (1985) egyetemi hallgatót, az Eldorádóban (1989) a piac királyát, a Hídember című nagyszabású történelmi filmben (2002) a legnagyobb magyart, gróf Széchenyi Istvánt alakította. 

1984 és 1999 között négyszer nyerte el a Magyar Filmszemle díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és 1985-ben a Chicagói Filmfesztiválon is megkapta a legjobb színésznek járó díjat.

Isten éltesse, művész úr! 

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában