Tisztség

2024.01.22. 23:35

Teódorosz Ruszópuloszt választotta új elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése

Az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét, a görög Teódorosz Ruszópuloszt választotta elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE), az új elnök Tiny Kox holland szocialista politikustól vette át a tisztséget. Erről maga a közgyűlés adott tájékoztatást hétfőn.

MW

Teódorosz Rouszópoulosz

Forrás: X/Twitter

Teódorosz Ruszópulosz a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló, 1949 óta működő Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 35. elnöke. Ő az első görög állampolgár, aki betölti a tisztséget.

Az elnök megbízatása egyéves időtartamra szól, egy alkalommal újabb egy évre megújítható.

Székfoglaló beszédében a megválasztott elnök az ukrajnai háborúra utalva azt mondta: 

mandátumának ideje alatt az Ukrajna területén elkövetett bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása lesz a fő prioritása.

Közölte továbbá: az Európa Tanács nap mint nap szembesül az emberi jogok és a demokratikus eszmék hiánya miatti elnyomással még azokban az országokban is, amelyeket demokratikusan megválasztott politikusok vezetnek.

Azért vagyunk itt, hogy emlékeztessük őket arra, amit az Emberi Jogok Európai Egyezményének ratifikálásával vállaltak

– mondta.

Egyéves mandátumának és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jövőbeli feladatai között sorolta továbbá azoknak a problémáknak a megoldását és veszélyeknek az elhárítását, amelyek – szavai szerint – a mesterséges intelligencia térnyeréséből fakadhatnak. A mesterséges intelligencia üdvözlendő, és továbbra is eszköznek kell maradnia az emberi képességek támogatására, nem szabad azonban engedni, hogy az emberi akarat és autonómia helyettesítéséül szolgáljon – figyelmeztetett.

Ruszópulosz végezetül a parlamenti közgyűlés egysége megőrzésének, valamint a környezetvédelem fontossága mellett a társadalmi, a szakmai, a gazdasági és a nemek közötti egyenlőtlenségre hívta fel a figyelmet, majd úgy fogalmazott: „addig kell folytatnunk munkánkat, amíg el nem érjük azt az egyenlőséget, amelyre mindannyian vágyunk”.

Szijjártó Péter Tobias Billström svéd külügyminiszterrel találkozott Brüsszelben

A magyar külügyminiszter közösségi oldalán osztott meg egy bejegyzést, amelyhez annyit fűzött –  „találkozó a svéd külügyminiszterrel: a döntés a parlament kezében van.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában