Összevissza beszél

2024.01.27. 11:59

Karácsony megint hergelésbe kezdett

A főpolgármester azzal riogatott, hogy a kormány kamionokkal akarja elárasztani Budapestet. A valóságban erről szó sincs, a budapesti Fidesz frakcióvezetője szerint Karácsony megoldás helyett megint álságos konfliktust generál a kormánnyal.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a BKV ünnepi fényvillamosainak és fénybuszainak indulása előtt a Hungária kocsiszínben 2023. december 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A napokban a fővárosi kormányhivatal egy 2011-es fővárosi rendelet miatt küldött törvényességi észrevételt Budapest vezetésének. Ez a rendelet, mint forgalomszabályozási eszköz, lehetővé tette a főváros számára, hogy a tehergépjárművek útdíjfizetési kötelezettségük miatt kényszerből ne hajtsanak át útjain.

A kormányhivatal állásfoglalása szerint ugyanakkor e rendelet megalkotására nem volt törvényi felhatalmazása az önkormányzatnak, ezért azt meg kell semmisíteni.

Más (kis)települések esetében voltak erre vonatkozó kúriai döntések is. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azonban egy háttérbeszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal nem vette figyelembe a főváros helyi sajátosságait. A nehéz-tehergépjárművek behajtását a főváros azzal korlátozta, hogy megdrágította az útdíjat.

A balliberális városvezetés pedig a kormányhivatal közlése után azonnal hergelésbe kezdett, és azt állították, a rendelet eltörlése az eredményezné, hogy az egyébként fizetős M0-s helyett sokan az immár ingyenes nagy fővárosi utakat használnák, ami közlekedési káoszhoz vezetne.

Az üggyel kapcsolatban természetesen Karácsony Gergely is elmondta a véleményét. A Facebookon közzétett posztjában a politikus azzal riogatott, hogy a kormány kamionokkal akarja elárasztani Budapestet - számol be róla a Magyar Nemzet

A főpolgármester kijelentéseire reagált a budapesti Fidesz frakcióvezetője, aki közölte, Karácsony Gergely újra hazudik és a megoldás helyett megint álságos konfliktust generál a kormánnyal.

Nem a kamionok behajtásának korlátozásával van baj, hanem a díjszedéssel, amire nincs egyértelmű törvényi felhatalmazása az önkormányzatoknak! Ezért teljesen hazug és aljas Karácsony azon állítása, hogy bárki is, pláne a kormány, kamionokkal akarná elárasztani Budapestet vagy bármely települést.

– írta Wintermantel Zsolt, majd tisztázta, a főváros továbbra is szabályozhatja a forgalmat és kitilthatja a kamionokat, csak a behajtási engedélyért nem kérhet pénzt.

A teljes cikk ITT érhető el.

Karácsony Gergely szerint jó szakmai javaslat volt a járatritkítás 

Karácsony Gergely szerint jó szakmai javaslat volt a járatritkítás a fővárosban, hiszen mint Budapest főpolgármestere fogalmazott: „a legjobb szakmai javaslat is elvérezhet, ha az egyesek gátlástalan önzésének és a lejárató politikai kampánynak válik áldozatává”.

Pénteken aztán kiderült, a főpolgármester ennek ellenére mégis visszavonatta a járatritkítást - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Arra kérte a BKK munkatársait, hogy óvják meg a szakmai munkát a politikai kampány hatásaitól, állítsák vissza a korábbi menetrendet, és a közlekedési fejlesztésekről egyeztessenek a kerületekkel. 

A Mandiner azonban nem sokkal később kiszúrta, hogy az ATV oldalán egy érdekes nyilatkozat jelent meg Karácsony Gergelytől a járatritkítások visszavonása kapcsán.

Lesz még módunk arra, hogy a kerületekkel egyeztetve egy jobb menetrendet alakítsunk ki, de ezt nem a kampányban kell megcsinálni

– magyarázta Budapest főpolgármestere. Elmondta azt is: szerinte a választási kampányban nagyon nehéz a racionalitásnak és a szakmai érveknek teret szerezni egy hisztériával szemben.

Vagyis Karácsony Gergely gyakorlatilag belengette, hogy a kampány után megvalósítja a járatritkítást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában