Lengyel választás

2023.10.15. 21:36

Exit poll: elsők Kaczynskiék, de a kormányalakítás még nem biztos

A szavazatok 36,8 százalékával az első helyen végzett a lengyel választásokon a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt – derült ki az első exit pollból- írja a Magyar Nemzet.

MW

aroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök (b) a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Czarek Sokolowski

A második helyen futott be a Donald Tusk által vezetett Polgári Koalíció (KO) választási szövetség. A harmadik helyen – nevéhez hűen – végzett a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége, a Harmadik Út. A Baloldal (Lewica) 8,6 százalékot kapott, míg az ötödik a PiS-től jobbra álló Konföderáció lett, 6,2 százalékkal.

A választáson rekord magas, 72,9 százalékos részvétel volt.

Az exit poll eredményeiből ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy kinek lesz elegendő mandátuma a kormányalakításhoz. A lengyel választási rendszer sajátossága miatt ezzel kapcsolatban majd csak hétfőn napközben lehet tisztábban látni, ugyanis a negyvenegy választási körzetben arányosan osztják szét a képviselőhelyeket. Ez a nagy és közepes pártoknak – tehát a PiS-nek és a KO-nak – kedvez. 

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Érvénytelen a népszavazás az exit poll szerint

Érvénytelen lesz a lengyel parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye, az exit poll szerint a szavazásra jogosultak 40 százaléka vett részt rajta. 

A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték. 

A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta. Az Ipsos közvéleménykutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés szerint a részvételi arány 40 százalékos lett a népszavazáson, miközben a parlamenti választásokon rekordmagas, 72,9 százalékos lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában