Prevenció

2023.09.22. 20:56

Nemzetközi együttműködésre van szükség a tuberkolózis terjedésének megállításához (videó)

Kölcsönös tiszteleten alapuló, politikamentes nemzetközi együttműködésre, hatékonyabb prevencióra lenne szükség a tuberkolózis egyre csak gyorsuló terjedésének megállítása érdekében – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

MW

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos magas szintű ülésén New Yorkban

Forrás: MTI

Fotó: KKM

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a tuberkolózis elleni küzdelemmel foglalkozó ülésen azt hangoztatta, hogy bár 

a beteség megelőzhető és kezelhető, még mindig évente több mint másfél millió, azaz naponta mintegy négyezer ember életét követeli.

Rámutatott, hogy a fertőzés jó ideig szinte kizárólag a fejlődő országokat érintette, de az utóbbi években megnőtt annak veszélye a fejlett országokban is, különösen Európában, ahol húsz év csökkenés után ismét emelkednek az esetszámok.

Szijjártó Péter ezután kiemelte, hogy ennek három oka van. Szavai szerint az elsőt a migrációs hullámok jelentik, minthogy minél több ember vesz részt ezekben az áradatokban, annál nagyobb a betegség terjedésének veszélye.

A második a koronavírus-járvány, az ugyanis súlyosan leterhelte az egészségügyi rendszereket, ekként kevesebb figyelem és erőforrás jutott a tuberkolózisra

 – közölte. Majd aláhúzta, hogy 

hazánkban már 1954 kötelező az oltás a fertőzés ellen, de 2021-ről 2022-re így is 35 százalékkal nőtt az esetszám.

Végül pedig az ukrajnai háborút nevezte meg, emlékeztetve, hogy Európában ott és Oroszországban a legmagasabb az esetek száma, és a sok menekült növeli a terjedés kockázatát a kontinensen.

A miniszter tudatta, hogy Magyarország ezért együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), mivel nagyon fontos a tuberkolózisos menekültek kezelése. Illetve kitért arra is, hogy szűrőprogramot kívánnak indítani az egészségügyi hatóságok a terjedés megelőzése érdekében.

Hiszünk a prevenció fontosságában, a szakértők fontosságában, a nemzetközi munkamegosztásban

– fogalmazott.

Utóbbi kapcsán leszögezte, hogy a kormány évi 750 külföldi diák számára biztosít ösztöndíjat az orvosi és gyógyszerészképzésen.

Ismét a veszélyek évtizedei felé tartunk, és ezek egy része az egészségügyhöz kapcsolódik, ezért jobban fel kell készülni

– figyelmeztetett. Aláhúzta:

ehhez hatékonyabb megelőzésre, illetve kölcsönös tiszteleten alapuló, politikamentes nemzetközi együttműködésre van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában