Embercsempészés

2023.09.28. 13:58

Rekordszámban állhatnak bíróság elé az illegális bevándorlás segítői

Az embercsempész bandák egyre nagyobb kihívás elé állítják a magyar hatóságokat, hiszen az elmúlt néhány évben sokszorosára nőtt az illegális migrációt elősegítő bűncselekmények száma.

MW

Elfogott határsértők Röszke térségében 2016. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Mediaworks hírcentruma által feltett kérdésekre azt a választ adta, hogy tavaly országosan összesen 1697 ilyen esetet regisztráltak, idén pedig csak az év első nyolc hónapjában 1176 hasonló ügyet zártak le a nyomozók – írja a Mandiner.

A legtöbb embercsempész bűncselekményre a Szerbiával határos Csongrád-Csanád megyében derítettek fényt a hatóságok: tavaly 306 esetet regisztráltak, s idén január és augusztus között is majdnem ugyanennyi – 303 – nyomozás zárult.

A szintén a déli határzár mentén elhelyezkedő Bács-Kiskun megyében ugyancsak kiemelkedően sok eljárást folytattak le tavaly és az idei év első nyolc havában embercsempészet miatt. Fontos kiemelni, hogy Győr-Moson-Sopron megyében és Pest megyében egyenként több eljárást zárt le a rendőrség tavaly – 291-et, illetve 302-t –, mint amennyi embercsempész bűncselekményt országosan regisztráltak a migrációs krízis kirobbanása óta eltelt idő négy különböző esztendejében.

Az utóbbi hetekben jelentősen nőtt a migrációs nyomás a déli határon, s az illegális bevándorlók csoportjai bontóeszközökkel, valamint fegyverekkel ellátva érkeznek. Eközben a migránsokat segítő embercsempészek a közösségi médiában reklámozzák a tevékenységüket.

A teljes cikkért kattintson.

Rétvári Bence: Magyarország elutasítja Brüsszel újabb migrációpárti javaslatát

Magyarország elutasítja az uniós migrációs és menekültügyi csomagjának krízisrendeletét, hiszen az egy újabb ajtót, egy újabb lehetőséget nyit annak, hogy még több bevándorló érkezzen illegálisan Európába – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának reformjával foglalkozó tanácsülésén elmondott felszólalásában közölte: a jelenleg tárgyalt szabályozás elfogadása esetén hosszú távon, generációkra határozza meg Európa jövőjét, Európa lakossági összetételét, biztonságát, és gazdasági versenyképességét. Magyarország elutasítja Brüsszelnek ezt az újabb migrációpárti javaslatát – húzta alá.

Az államtitkár kiemelte: az olaszországi Lampedusán kialakult helyzet megmutatta, hova vezetett, hogy az Európai Uniónak nincsen hatékony külső határvédelme.

„Nem szeretnénk, ha a Lampedusán vagy a szerbiai Presevóban találathó befogadó állomáson tapasztalható állapotok egyre több európai kontinensen belüli területre és országra is jellemzőek lennének” – fogalmazott.

Megjegyezte: Magyarország fontosnak tartja, hogy az uniós migrációs csomaghoz hasonló stratégiai kérdésekben a tagországok konszenzussal döntsenek és nem pedig egyes országokat megkerülve minőségi döntéshozatallal. Amennyiben az uniós tanács mégis ilyen döntést hozna, azzal - szavai szerint - a tagállamokat hozza nehéz helyzetbe, hiszen az adódó krízishelyzeteket a tagországoknak kell kezelniük. Magyarország a déli határánál idén eddig 135 ezer illegális migránst állított meg, az adat magasabb, mint a két évvel ezelőtti teljes éves szám – emlékeztetett.

Rétvári Bence kijelentette: jól látható, hogy a rendelet „migránsmágnes” lenne, azaz még többen jönnének Európába illegálisan. A rendelet nem kezeli a problémát és nem szorítja vissza az illegális migrációt – húzta alá.

„Nem szabad engednünk, hogy a csomag elfogadásával az embercsempészek kezébe adjuk a migráció irányítását. Nekünk a törvények oldalára kell állnunk, vissza kell szorítanunk az embercsempészetet és nem az Európába csempészett emberek státuszának legalizálásával kellene csak foglalkoznunk” – fogalmazott Rétvári, majd hozzátette: Magyarország úgy gondolja, ez a rendelet a problémát súlyosbítja, mintsem, hogy a problémák megoldása lenne.

„Őrizzük meg az európai biztonságot, az európai egységet és ne fogadjunk el olyan rendeletet, mely a jelenlegi Európa helyére egy bizonytalanabb és veszélyesebb világot hoz el” – tette hozzá felszólalásában a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában