Tragédia

2023.07.20. 09:55

Több halálos áldozata van egy új-zélandi lövöldözésnek

Legalább két embert megölt és további ötöt megsebesített egy fegyveres férfi, aki csütörtökön a női labdarúgó-világbajnokság megnyitójára készülő Aucklandben kezdett lövöldözni. A hatóságok közlése szerint az elkövető is meghalt.

MW

Helyszínt biztosító rendőrök Aucklandben 2023. július 20-án, miután egy férfi lövöldözött egy épülő házban, a női labdarúgó-világbajnokság megnyitójára készülõ új-zélandi városban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hou Hvi Jung

A lövöldözés alig pár órával a 9. női labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse előtt történt Új-Zéland legnagyobb városában. 

Chris Hipkins új-zélandi kormányfő televíziós sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hatóságok szerint a fegyveresnek nem voltak társai és a rendőrség nem kutat más elkövetők után.

Helyszínt biztosító rendőrök autója Aucklandben 2023. július 20-án
Fotó: Hou Hvi Jung / Forrás: MTI/EPA

A lövöldözésnek nem volt határozott politikai vagy ideológiai motivációja, ezért nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot

– hangsúlyozta Hipkins. A kormányfő hozzátette, hogy a történtek miatt nem változtatnak a sportesemény tervezett menetén, de a városban megerősítették a rendőri jelenlétet.

Aucklandbe több ezer külföldi játékos és turista érkezett a világbajnokságra, amelyet Ausztrália és Új-Zéland közösen rendez. Andrew Coster rendőrfőnök elmondta, hogy a lövöldözésben egy rendőr, valamint négy civil sérült meg.

Coster tájékoztatása szerint az elkövető feltehetően egy 24 éves férfi volt, és egy építkezésen dolgozott, ahol a lövöldözés történt.

A férfi egy pumpás sörétes puskával volt felfegyverkezve, és lövöldözve ment végig egy épülő házon, majd egy felső szinten a liftaknából folytatta a lövöldözést, ahol később holtan találták.

A férfit korábban házi őrizetre ítélték, de engedélyt kapott rá, hogy bejárjon a munkahelyére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában