Előre hozott választások

2023.06.25. 21:04

Bejelentette pártja győzelmét Kiriákosz Micotákisz Görögországban

Bejelentette pártja győzelmét Kiriákosz Micotákisz volt kormányfő a vasárnap Görögországban megtartott, előre hozott parlamenti választásokon – írja az MTI.

MW

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Új Demokrácia (ND) párt vezetője (k) érkezik a párt athéni központjába 2023. június 25-én, az előrehozott parlamenti választások estéjén

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jorgosz Karahalisz

Azt mondta,

a választóktól felhatalmazást kapott a szükséges reformok megvalósítására.

Micotákisz egyebek között erős gazdasági növekedést ígért, amely lehetővé tenné a fizetések emelését és az egészségügyi rendszer reformját.

Az athéni belügyminisztérium vasárnap esti közlése szerint Micotákisz Új Demokrácia (ND) pártja a szavazatok 40,5 százalékát tudhatja a magáénak, és ezzel abszolút többséget szerzett a 300 tagú törvényhozásban.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015–2019) által vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 17,8 százalékát kapta.

Az új választási rendszer alapján az ND legkevesebb húsz további mandátumot kaphat, és így mintegy 160 képviselői hellyel biztosíthatja a kormányalakításhoz szükséges többséget a 300 fős törvényhozásban.

Az ND és a Sziriza mellett előrejelzések szerint hat párt lépte át a 3 százalékos parlamenti küszöböt. Bejutott a törvényhozásba a balközép PASZOK Mozgalom (11,9 százalék), Görögország Kommunista Pártja (7,6 százalék), a jobboldali Görög Megoldás (4,5 százalék), a jobboldali Spártaiak, a szintén jobboldali Demokratikus Hazafias Mozgalom – Győzelem és feltehetően bekerül a baloldali Szabadság Útiránya is.

A választói részvétel mintegy 52 százalék volt.

A legutóbbi, májusban tartott voksoláson ugyan szintén győzelmet aratott Kiriákosz Micotákisz pártja, de abszolút többség híján egyedül nem tudott kormányt alakítani.

A konzervatívok győzelmét jelzik a görögországi választások előzetes eredményei

A konzervatívok vezetnek a vasárnap Görögországban megtartott, előre hozott parlamenti választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló exit poll felmérés szerint 

A hat legnagyobb görög közvélemény-kutató intézet előrejelzése szerint Kiriákosz Micotákisz volt kormányfő Új Demokrácia (ND) pártja a voksok 40-44 százalékát tudhatja a magáénak, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015–2019) által vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 16,1–19,1 százalékát kapja.

Az exit poll adatok szerint az ND többséget szerezhet a 300 fős törvényhozásban, köszönhetően az új választási rendszernek, amely a legtöbb szavazatot szerző pártnak kedvez.

A legutóbbi, májusban tartott voksoláson ugyan szintén győzelmet aratott Kiriákosz Micotákisz pártja, de abszolút többség híján egyedül nem tudott kormányt alakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában