Rakéták a csomagtartóban

2022.07.15. 13:14

A nyugati csúcsfegyvereket már a Balkánra csempészik Ukrajnából (videó)

Megérkeztek az illegális fegyverek a balkáni piacra az ukrajnai hadszíntérről. Javelin típusú páncéltörő rakétákat találtak egy albán rendszámú kocsi csomagtartójában, az autó mellett álló személyek pedig ukránul beszélnek egy felvétel szerint. Kijevi tisztségviselők is elismerik, hogy a nyugati fegyverszállítmányok egy része a feketepiacra kerül. A CNN már áprilisban arról írt amerikai hírszerzéstől érkező információk alapján, hogy Washington az Ukrajnának küldött fegyverek útját csak rövid ideig tudja követni.

NATO-fegyvereket csempésztek ukránok a Balkánra?

Ismeretlen személyek nyitják ki a Volkswagen csomagtartóját egy internetes videóban. Az albán regisztrációjú személyautó csomagterében az álcázó ponyva alatt konténerek láthatók, amelyeket az NLAW svéd–brit és az amerikai Javelin páncéltörő rakétákhoz használnak  – olvasható a V4NA cikkében.

Az ilyen fegyverek páncélozott földi célok, megerősített fedezékek és alacsonyan repülő légi célok megsemmisítésére alkalmasak. A kocsi mellett álló emberek arca a videóban nem látható, viszont megállapítható, hogy ukránul beszélnek.

Az albán rendőrség egyelőre nem adott ki tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, ugyanakkor, ha bebizonyosodik, hogy valós felvételekről van szó, akkor az azt jelenti, hogy a bűnözők három évvel megelőzik a hivatásos katonaságot. A tiranai kormány ugyanis májusban kötött szerződést Javelin rakéták beszerzésére, amelyeket a katonaság a tervek szerint 2025-ben kaphat meg – írja a szerb közmédia.

Annak ellenére, hogy egyelőre nem bizonyított, hogy az interneten terjedő videót a fegyverekről mikor és hol vették fel, az Európai Unió már arra figyelmeztet, hogy valós veszélye van annak, hogy az ukrán frontról érkező fegyverek jutnak bűnözői csoportokhoz szerte a kontinensen. A világháló illegális részén, a dark weben egyébként már június eleje óta árulnak például Javelin rakétát, mindössze harmincezer dollárért. Összehasonlításként: ennek piaci ára nagyjából 175 ezer dollár.

Fotó: Képernyőkép/Darkweb

A bűnözők kezébe juthatnak a nyugati fegyverek

A Szerbiai Rádió és Televízió, az RTS tudósítása szerint éppen ezért az EU-tagállamok belügyminiszterei egy központot hoztak létre Moldovában, amelynek az lesz a kiemelt feladata, hogy megakadályozza, hogy az ukrajnai fegyverek az Európai Unió területére jussanak.

Hasonló tapasztalatunk volt a Jugoszláviában zajló háborúval. Még mindig gondot okoznak azok a fegyverek, amelyek bűnözői csoportok csempésztek ki onnan. Ennek következménye az volt, hogy felerősödtek a harcok a bűnözők között az EU-ban

 – nyilatkozta a témával kapcsolatban Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa.

Az ukrán gazdasági biztonsági szolgálat vezetője is megerősítette, hogy megvan a veszélye annak, hogy az ukrán hadsereg fegyvereinek egy része a feketepiacon köt ki – írja a szerbiai RTV. Vadim Melniuk elmondta: az ügynökségük már felderített néhány ügyet, amelyben az országnak szánt humanitárius segélyt és fegyvert értékesítettek illegálisan.

Katonai felszerelést is árultak. Felderítettünk már néhány hasonló esetet

 – mondta az ukrán tisztviselő. Hozzátette, hogy jelenleg mintegy tíz hasonló esetet vizsgálnak, de más kijevi biztonsági szolgálatok is dolgoznak ilyen ügyeken.

Fotó: Képernyőkép/Dark web

Az Interpol is figyelmeztet

Arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek egy része illetéktelen kezekbe kerülhet, már az Interpol is felhívta a figyelmet. A szervezet arra figyelmeztette a tagországait, hogy hozzanak létre fegyverkövető rendszert, ezzel is megakadályozva azt, hogy rossz kezekbe kerüljenek a fegyverek.

A bűnözők megpróbálják kihasználni a kaotikus helyzetet és azt, hogy könnyen elérhetők a fegyverek, beleértve a nehézfegyvereket is. Ezek hozzáférhetők lesznek a feketepiacon, és komoly kihívást jelentenek majd. Óvatosnak kell lennünk, és számítanunk kell arra, hogy ezek a fegyverek nemcsak a környező országokban, hanem más kontinenseken is értékesítve lesznek

 – figyelmeztetett az Interpol vezetője.

Eközben a fegyverszállítmányok özönlenek Ukrajnába, elsősorban a tengeren túlról. A világgazdasági kutatóintézet, a Kiel Institute for the World Economy számításai szerint az USA eddig körülbelül 42 milliárd eurót költött az ukrajnai háborúra, amivel egyértelműen a legnagyobb külföldi finanszírozónak számít. Joe Biden kormánya a teljes fegyverküldemény 72 százalékát biztosította.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a CNN az amerikai hírszerzéstől származó információkra hivatkozva már áprilisban arról írt, hogy Washington az Ukrajnának küldött fegyverek útját csak rövid ideig tudja követni, és később már a látóhatáron kívülre kerülnek azok.

A világgazdasági kutatóintézet listáján egyébként Amerikát követi az Egyesült Királyság, a fegyverek összértékének hét százalékával, a harmadik helyen pedig Lengyelország áll öt százalékkal, majd pedig a németek, Kanada és Norvégia jön a sorban.

A problémát súlyosbítja az is, hogy Ukrajna az elmúlt évtizedekben a világ illegális fegyvereinek egyik központja volt. A Small Arms Survey nemzetközi szervezet pár évvel ezelőtti kimutatása szerint csak 2013 és 2015 között az ukrán katonaság és rendőrség arzenáljából mintegy háromszázezer fegyver tűnt el, amelynek később csak valamivel több mint 13 százaléka lett meg.

Borítókép: Luhanszki milicisták által zsákmányolt Javelin páncéltörő rakétarendszer / Sputnik via AFP / Maxim Zakharov

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában