Fejlődés

2021.12.07. 14:24

Tovább korszerűsödik az országos kardiovaszkuláris intézet

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet másfél milliárd forint értékben hajt végre építészeti korszerűsítést.

Másfél milliárd forint értékben további építészeti korszerűsítést hajthat végre a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (Gokvi) az Egészséges Budapest Program forrásaiból.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az ország legnagyobb szívgyógyászati központjának állapota, műszerezettsége, szakmai felkészültsége meghatározza a „magyar kardiovaszkuláris helyzetet”.

A magyar halálozási adatok 50 százaléka a keringési betegségekre vezethető vissza, ezért is lényeges, hogy a kormány elfogadta az öt nemzeti programot, amelyek között van a keringési betegségek programja is – tette hozzá.

Közölte: a fejlesztés jelenlegi fázisában a Gokvi négy emeletén több mint 1200 négyzetméteren történik átépítés.

A gyerekambulancián MR/CT-berendezés elhelyezésére alkalmas helyiséget alakítanak ki, két érsebészeti műtőt, egy kétágyas posztoperatív őrzőt és egy olyan műtőt, ahol digitális angiográfiai készülék (DSA) segítségével végezhetnek el beavatkozásokat – ismertette.

Andréka Péter, a Gokvi főigazgatója azt mondta, olyan fejlesztésre nyílt most lehetőség, amellyel az intézet még közelebb került a fejlett világ nagy szívgyógyászati centrumaihoz.

A szakember hozzátette: a két katéteres labor közül az egyik egy DSA-labor, ahol a szív koszorúsereken kívüli betegségeinek gyógyításával, a perifériás érszűkülettel foglalkoznak, a másikban – az elektrofiziológiai laborban – a ritmuszavarok kezelésére, pacemaker-terápiás eszközök beültetésére van lehetőség.

A főigazgató kiemelte, a koronavírus-járványban fontosnak tartják a várólisták csökkentését, amit ezzel a két műtővel hatékonyabban végezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában