Ország-világ

2021.08.16. 20:20

Trump: mondjon le Biden, mert megszégyenült Afganisztánban

Donald Trump volt amerikai elnök felszólította utódját, Joe Bident, hogy „megszégyenülve mondjon le” pozíciójáról az afganisztáni kivonulás kezelése és egyéb ügyek miatt.

Trump, helyi idő szerint vasárnap megjelent közleményében úgy fogalmazott:

– Itt az ideje, hogy Joe Biden megszégyenülve lemondjon

az Afganisztánban történtek, a hatalmas Covid-hullámok, a határon bekövetkezett katasztrófahelyzet, az energiafüggőség lerombolása és a megbénult gazdasági helyzet miatt.

Az afganisztáni kivonulás „sokkal különbözőbb és sokkal sikeresebb” lett volna, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke – tette hozzá.

– Amit Joe Biden művelt Afganisztánnal, az az amerikai történelem egyik legnagyobb veresége lesz

– fogalmazott közleményében Trump.

Joe Biden Washingtonban a kabuli válság idején 2021. augusztus 16-án
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Mike Pence volt amerikai alelnök a Twitteren nyilvánosságra hozott közleményében bírálta a jelenlegi adminisztrációt a kialakult afganisztáni helyzet miatt.

– A Biden-adminisztráció katasztrofális kivonulása Afganisztánból meggyalázza azoknak a hős amerikaiaknak az emlékét, akik az életüket adták, és mindazokét, akik bátran szolgáltak ott a szabadság védelmében az elmúlt 20 évben. Isten áldja csapatainkat és szövetségeseinket ebben a sötét órában – fogalmazott Pence.

Pence Rips Biden Over Afghanistan Collapse: ‘Dishonors Memory Of’ ‘Heroic Americans’ | " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@realDailyWire https://t.co/vhdflZXrR4

John Bolton, Trump volt elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) arról beszélt, hogy szerinte Afganisztán a tálib hatalomátvétel következtében „a 15. századba fog visszazuhanni”. Az iszlamista tálib mozgalom „középkori, vallási fanatizmust követő” csoport, amelynek nem áll érdekében együttműködni a nemzetközi közösséggel.

Bolton úgy vélte, az afganisztáni tálibok hamarosan újra iszlamista terrorszervezeteknek fognak védelmet nyújtani. Trump egykori tanácsadója szerint a tálib hatalomátvétel az amerikai vezetés „katasztrofális csődje”.

Borítókép: Joe Biden a Fehér Házban 2021. augusztus 12-én

Ezek is érdekelhetik