Ország-világ

2020.12.12. 21:03

Matteo Salvini a járvány okozta vészhelyzet után tartana választásokat

A nemzeti érdekek és az olasz gazdaság szempontjából mielőbbi kormányváltásra lenne szükség.

Az olaszországi választásokat akkor kellene megtartani, amikor már elmúlt a járvány miatti vészhelyzet – vélekedett szombaton Matteo Salvini, az olasz Liga párt és a jobboldali koalíció vezetője, aki szerint nemzeti egységprogramra van szükség, s ennek érdekében kész egyeztetni Giuseppe Conte kormányfővel.

A politikus szombati sajtótájékoztatóján, amelyet az ellene a Gregoretti-ügyben zajló bírósági eljárás újabb ülése után tartott, kifejtette, hogy szerinte Olaszország rálépett a választások felé tartó útra. Úgy vélte, a nemzeti érdekek és az olasz gazdaság szempontjából mielőbbi kormányváltásra lenne szükség.

„A jelenlegi kormány káros az országra nézve, és képtelen újraindítani a gazdaságot” – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a legjobb az azonnali jobbközép kormányzás lenne, de a jelenlegi egészségügyi helyzetben, betegekkel teli kórházakkal nehéz februárban vagy márciusban választásokat elképzelni, ezért a voksolást a vészhelyzet elmúlása után kell megtartani.

Addig is azonban a stabilitás és az európai gazdasági helyreállítási források minél megfelelőbb felhasználása érdekében Matteo Salvini szerint nemzeti egységprogramra van szükség. Hozzátette, ennek érdekében kész egyeztetni Giuseppe Conte kormányfővel.

A Liga vezetője beszámolt az ellene a szicíliai Catania bíróságán október 3-án indított előzetes eljárás zárt ajtók mögött tartott második üléséről. Volt belügyminiszterként 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett migránscsoport partra szállását.

Salvini elmondta: a bíróságon ismét hangsúlyozta, hogy felelősséget vállal döntéseiért. „Büszke vagyok, hogy megvédtem Olaszországot és Európát, életeket mentettem meg, tiszteletben tartottam a nemzeti és nemzetközi jogszabályokat” – jelentette ki.

Hozzátette, hogy belügyminisztersége alatt, 2018 és 2019 nyarán sikerült majdnem lenullázni a veszélyes tengeri migrációs útvonalon meghaltak számát, és nyolcan százalékkal csökkentek az érkezések. Abszurdnak nevezte, hogy a maffiaperekre fenntartott bírósági bunkerteremben kell védekeznie, miközben még az ügyészség is elvetette a vele szembeni vádemelést úgy ítélve meg, hogy miniszterként a kormány által közösen hozott intézkedések szerint cselekedett.

Kifejtette, egyedül a civilszervezetek szorgalmazzák a vádemelést.

„Jó lenne, ha az ezeket finanszírozók tudnák, mire adják a pénzüket” – jelentette ki.

Salvini védőügyvédje, Giulia Bongiorno elmondta, részletes dokumentációt nyújtottak be a bíróságra az első Conte-kormánynak a migránshajókat érintő döntéseiről.

„Ezek bizonyítják, hogy Salvini nem önkényesen tartóztatta fel az illegális bevándorlókkal teli hajókat, hanem kormánya döntéseit követte” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!