Románia

2020.01.15. 17:02

Vádat emeltek a caracali tinigyilkosságok gyanúsítottja ellen

A 66 éves Gheorghe Dincát két Olt megyei tizenéves lány elrablásával, megerőszakolásával és megölésével gyanúsítják.

Vádat emelt Romániában a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerdán a „caracali rémként” elhíresült férfi ellen.

A caracali ügy hatalmas közfelháborodást keltett tavaly nyáron Romániában, miután kiderült, hogy

Dinca második áldozata, a júliusban elrabolt 15 éves Alexandra Maceasanu hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

Az ügy miatt először a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, később lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője és a belügyminiszter. Az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a román kormányt tavaly nyáron vezető Viorica Dancila miniszterelnök leváltotta tisztségéből.

A caracali ügy miatt mondatta le az államfő tavaly októberben Felix Banilát, a DIICOT akkori vezetőjét is, miután a vádhatóság erőszakot alkalmazva állította elő a 18 éves első áldozat, Luiza Melencu édesanyját, hogy DNS-mintát vegyen tőle.

A vádirat szerint mindkét lányt Dinca autóstoposként vette fel kocsijába, caracali házába vitte őket, ahol áldozatait napokig megkötözve tartotta, és több ízben megerőszakolta.

Az ügyészek szerint Dinca mindkét lányt puszta kézzel ölte meg, majd a holttestüket egy hordóban elégette.

Az ügyben Dinca egy ismerőse, a 46 éves Stefan Risipitianu ellen is vádat emeltek, aki állítólag rajtakapta Dincát, amikor első, megkötözött áldozatát kocsijában hazavitte, és hallgatása fejében a lányt – Dinca beleegyezésével – ő is többször megerőszakolta.

Bár a DIICOT Dincát – többrendbeli emberrablás, nemi erőszak, emberölés és hullagyalázás mellett – emberkereskedelemmel és gyermekkereskedelemmel is vádolja, a vádhatóság közleményében semmilyen utalás nincs arra, hogy a „caracali rém” egy kiterjedtebb, az általa elrabolt lányokat külföldön prostitúcióra kényszerítő szervezett bűnözői hálózat tagja lett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!