törökországi földrengés

2020.01.25. 15:10

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma

A hatóságok már 22 halottról tudnak, a sérültek száma meghaladja az ezret.

Elazig, 2020. január 25. Mentõalakulatok tagjai túlélõk után kutatnak összeomlott lakóépületek romjai között a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 25-én, egy nappal a 6,8-as fokozatú földrengés után. A természeti katasztrófában legkevesebb 22-en életüket veszítették, a sérültek száma meghaladja az ezret. Eddig 39 túlélõt találtak a romok alatt. A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt. MTI/EPA

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Folytatódott a túlélők utáni kutatás szombat reggel Délkelet-Törökországban a nagy erejű, 6,8-as fokozatú földrengés után.

A belügyminisztérium szombat délelőtt azt közölte, hogy

eddig 39 túlélőt találtak a romok alatt.

Az első nagyobb rengés pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor történt, és 15 másodpercig tartott. Ennek hipocentruma a hegyvidéki Elazig tartománybeli Sivrice település közelében, 6,75 kilométeres mélységben volt.

Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak összeomlott lakóépületek romjai között
Fotó: MTI/EPA

A lökéshullámukat szerte Kelet-Törökországban lehetett érezni, de a jóval távolabb, a Sivricétől csaknem 600 kilométerre északnyugatra fekvő Corum tartományban is érzékelték.

A katasztrófavédelem eddig 274 utórengést rögzített, tizenkettő közülük 4-es fokozat fölötti volt. Az utórengések egyelőre mintegy 75 kilométer átmérőjű térséget érintenek, és akár egy héten át folytatódhatnak.

A halálesetek zöme Elazig tartományban történt, de néhányan meghaltak a szomszédos Malatyában is. Sebesültekről érkeztek hírek Diyarbakir, Adiyaman, Batman, Kahramanmaras és Sanliurfa tartományból is.

Egy túlélőt visznek hordágyon a délkelet-törökországi Elazigban
Fotó: MTI/EPA

Több török miniszter Sivricébe utazott. Murat Kurum környezeti és várostervezési miniszter arról számolt be, hogy

Sivricében öt, a Malatya tartományban található Doganyol faluban pedig 25 ház omlott össze.

Süleyman Soylu belügyminiszter azt mondta, hogy

míg Malatya tartományban senki, addig Elazigban mintegy 30 ember rekedt a romok alatt, az ő kimentésük folyamatban van.

A környékbeli falvakban összedőltek a vályogházak.

Elazig tartomány egyik falujában egy várandós nő 12 órát töltött a romok alatt, egy négyemeletes társasházból pedig 14 sérültet tudtak kimenteni élve.

A térség lakosai az erős rengés miatt ijedtükben az utcára menekültek. Nehezítette a helyzetüket, hogy

a földrengés éjszaka történt, és hőmérő a hajnali órákban mínusz 7-12 fokot mutatott.

A katasztrófavédelem ennek ellenére arra szólította fel az embereket, hogy semmi esetre ne térjenek vissza a megrongálódott épületekbe, de ne akadályozzák a mentésre érkező gépkocsit haladását sem.

Elazig városában sokan sportlétesítményekben, konferenciatermekben húzták meg magukat.

Mások a tereken, parkokban vagy a kertjükben gyújtottak tüzet, hogy ne fagyjanak meg.

A török Vörös Félhold és a katasztrófavédelem egységeit szinte az egész országból a földrengés sújtotta térségbe vezényelték.

A mentők sátrak és hősugárzók ezreit, ágyak és takarók tízezreit szállították a helyszínre, valamint élelmet és teát osztottak.

A Török Labdarúgó Szövetség (TFF) úgy döntött, hogy a szombati, vasárnapi és hétfői meccsek előtt egyperces néma csönddel emlékeznek az áldozatokra.

Törökországban gyakoriak a mérsékelt vagy közepes erősségű földmozgások. A NTV török hírtelevízió felidézte, hogy

Kelet-Törökországot legutóbb 2011 őszén rázta meg két erős földrengés.

Októberben 7,2-es, novemberben pedig 5,6-es fokozatú földmozgás volt, amelyek epicentrumai Van tartományban voltak. A két rengésben 644 ember vesztette életét, 1966-an megsérültek.

Elazig és Malatya tartomány hegyvidéken fekszik, kétezer métereset meghaladó hegycsúcsok vannak a ritkán lakott térségben. A péntek esti rengés epicentrumának közvetlen környezetében főként kisebb, nehezen megközelíthető falvak vannak, ami ugyancsak hátráltatja a mentést.

Borítókép: Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak összeomlott lakóépületek romjai között a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 25-én, egy nappal a 6,8-as fokozatú földrengés után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!