karácsonyi vásárok

2019.12.17. 16:28

Terrorkészültség árnyékolja be az ünnep hangulatát

Óriási a terrorfenyegetettség a karácsonyi vásárokon Európa-szerte. Az ünnepi dekorációkat a nagy bevándorlóországokban már betonkarácsonyfák és fegyveres rendőrök is tarkítják, hogy az ünnepekkor se felejtse el senki a korábbi migránsok okozta terrortámadásokat.

Forrás: V4NA

Közeleg a szeretet ünnepe, és az európai fővárosok is nagyban készülődnek, azonban sajnos nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk – írja a V4NA.

A hírügynökség tájékoztatása szerint Essen városa például igyekezett ünnepivé tenni a közbiztonsági intézkedéseit azzal, hogy karácsonyfa formájú betontömböket rakott a karácsonyi vásár köré. A majdnem két méteres és 3 tonnát nyomó „fenyők” falként veszik körbe az ünneplő vásárlókat, hogy ezzel csökkentség a terrortámadások kockázatát.

A cég, amely kifejezetten terrorakadályok gyártására specializálódott, az ünnepi hangulattól ihletve hóembereket is készített, miután szembesült azok szükségességével a 2016-os berlini terrortámadás után, amikor a támadó egy kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe.

Németország mellett Olaszország is bőven kapott bevándorlókat idén. Ez meg is látszik az olasz közbiztonságon, ezért a brit külügyminisztérium (FCO) az olasz vásárokba özönlő turistákat külön figyelmeztette „a terrortámadások veszélyét nem zárhatjuk ki”.

Hozzátették, hogy minden kikapcsolódni vágyó látogató „maradjon éber és kövesse a helyi hatóságok tanácsait”. Az FCO emellett külön figyelmeztetett a német helyzetre is és kijelentette „a terroristák több mint valószínűleg támadnak majd Németországban”.

Belgium esetében is érkezett külügyminisztériumi figyelmeztetés, amiben értesítik a turistákat a várható terrortámadásokra.

A felhívás kiemeli „a támadások bárhol megtörténhetnek, beleértve a tömegközlekedést, a pályaudvarokat és a külföldiek által gyakran látogatott helyeket”. Szerencsére a belgák nem jelentettek támadást 2016 óta, amikor öngyilkos merénylők a város több pontján is robbantottak, 32 embert megölve és háromszázat megsebesítve.

A franciák nem csak Krisztus születésére, hanem a tavalyi Strasbourgi mészárlásra is emlékeznek és az árusok arról számolnak be, hogy még mindig kísérti őket az eset, amikor Cherif Chekatt pisztollyal és késsel három embert megölt, és tizenegyet megsebesített.

Egy árus elmondta, családja már 1906 óta részt vesz a karácsonyi vásárokban és gyávaság lenne emiatt feladni.

Hozzátette: a légkör ettől függetlenül még mindig nyomasztó.

Bár a vásárok a nyilvánvaló fenyegetés árnyékában is kitartóan árasztják a karácsony szellemét, idén sokkal nehezebb dolguk lehet, hiszen bár tömeggyilkosság eddig nem történt, múlt héten egy muszlim banda halálra vert egy tűzoltót Augsburgban.

Kétségkívül egy borúsabb ünnep elé nézünk, mint eddig bármikor – írja a V4NA.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!