Vidékfejlesztés

2019.11.06. 10:13

Jelentős forrásokat fordít a kormány a tanyákon élők életminőségének javítására

A tanyafejlesztési program tavaly meghirdetett 2,3 milliárd forintos keretére csaknem 400 pályázat érkezett be.

Földes, 2019. április 4. Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében 2019. április 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi közlése szerint akár százmilliárdos nagyságrendû bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak. Az országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtõl meghosszabbítja a mezõgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözõvízhez. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Költségvetési forrásokból, illetve uniós támogatásból jelentős összeget fordít a kormány a tanyákon lakók életminőségének javítására

jelentette ki az Agrárminisztérium agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Mórahalmon.

Kis Miklós a falu- és tanyagondnoki szolgálatok elindulásának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián elmondta, a kormány 2011 óta minden évben meghirdeti a tanyafejlesztési programot, erre 2013 óta 724 településről, az egész Alföld területéről pályázhatnak.

A tavaly meghirdetett 2,3 milliárd forintos keretből tanyagazdaságok fejlesztésére, közösségi terek kialakítására, tanyagondnoki szolgálatok megerősítése igényelhettek támogatást. A 764 eredményes pályázó számára a szükséges adminisztráció elvégzése után még az idén a teljes összeget kifizethetik. Hozzátette: jövő év elején 1,6 milliárd forintos kerettel újabb pályázati kört hirdetnek meg.

Az önkormányzatok a zártkerti revitalizációs program keretében földutak csapadékvíz-elvezetésére, vadkerítések építésére, területrendezésre, vízvételi hely kialakítására kérhettek támogatást. Csaknem 400 pályázat érkezett be a meghirdetett keret több mint kétszeresére 4,2 milliárd értékben, ezért a jövő évi forrásokat is felhasználva bírálták el a kérelmeket

közölte az államtitkár.

Kis Miklós az uniós forrásból megvalósuló vidékfejlesztési program részeként megvalósuló beruházások közül a tanyavillamosítást emelte ki. A több mint 8 milliárd forint keretből eddig csak 3 milliárd forintot használtak föl, így előreláthatólag az uniós költségvetési ciklus végéig nyújthatók be újabb pályázatok. A természetes személyek 6,2 millió forintos támogatást igényelhetnek 95 százalékos támogatási intenzitás mellett, elsősorban megújuló energiával megvalósuló beruházásokra. Az önkormányzatok legfeljebb 50 millió forintos forráshoz juthatnak, 5-15 százalékos önerő mellett.

A tanyákon élők életminőségének javításához hozzájárult a külterületi utak fejlesztése is, erre 931 önkormányzat 46,5 milliárd forintos uniós forrást fordíthat. A helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztésére 450 önkormányzat 11 milliárd forintot költhet

közölte az államtitkár.

Kis Miklós bejelentette, idén is meghirdetik az év tanyája szakmai díjat, amely lehetőséget kínál a tanyafejlesztési programok nyerteseinek is eredményeik bemutatására. A három kategória – az év tanyagazdasága, az év hagyományőrző tanyája és a közönség díj – az első három helyezettje pénzdíjban részesül. Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a Szeged környéki szórt tanyavilágból Alsó-tanyaközpontként létrejött Mórahalmon komoly örökségnek tartják a tanyai hagyományokat, az ott élt nemzedékek által felhalmozott tudást, amelyben mindig találni a mai feladatok megoldását segítő gyakorlati mintákat.

Az országban elsőként Mórahalmon indult a tanyagondnoki szolgálat

közölte a polgármester. Hangsúlyozta, a tanyagondnokok óriási munkával, hatalmas területen sok embernek nyújtanak speciális szociális szolgáltatásokat.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!