sikeres felderítés

2019.03.27. 12:58

Tavaly húsz terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban

A célpontok között a közlekedési infrastruktúra objektumai, az üzlet-, kulturális és szórakoztatási központok mellett szerepeltek a tavaly márciusi orosz elnökválasztás választóhelyiségei és a győzelem napi ünnepség rendezvényei is.

Tavaly húsz terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban az előkészítés szakaszában – közölte Igor Kuljagin, az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK) apparátusának helyettes vezetője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

„Tavalyelőtt a rendvédelmi szervek megelőző lépéseinek köszönhetően 36 terrorista indíttatású bűncselekményt, köztük 20 terrorcselekményt sikerült megakadályozni” – mondta Kuljagin.

A tisztségviselő szerint a terrorelhárítási műveletek során 69 bűnözőt, köztük 10 bandavezért ártalmatlanítottak, további 37 bandavezért, 257 bűnözőt és 622 cinkosukat pedig elfogták a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a belügyminisztérium és az orosz nemzeti gárda egységei.

Igor Kuljagin elmondta, hogy a terrortámadások célpontjai között a közlekedési infrastruktúra objektumai, az üzlet-, kulturális és szórakoztatási központok mellett szerepeltek még egyebek között a tavaly márciusi orosz elnökválasztás választóhelyiségei és a győzelem napi ünnepség rendezvényei is.

Kuljagin felhívta a figyelmet arra, hogy a biztonsági szervek hatékony fellépésének köszönhetően a terrorista irányultságú bűncselekmények száma folyamatosan csökken. Amíg 2012-ben 218, addig tavaly már csak 9 ilyen bűncselekményt sikerült végrehajtani.

Mint mondta, több mint 10 ezer külföldi szerepel az orosz beutazási tiltólistán amiatt, hogy terrorizmussal és a szélsőségességgel hozzák őket összefüggésbe. Tavaly több mint 60 orosz állampolgárt akadályoztak meg abban, hogy a közel-keleti háborús konfliktusok térségébe utazzon. Az orosz hatóságok emellett fokozták a migráció ellenőrzését annak megakadályozására, hogy Szíriából és Irakból terroristák szivároghassanak át Oroszországba.

Az országban tavaly 18, öt év alatt pedig összesen több mint 300 embert sikerült rávenni arra, hogy felhagyjon a terrorista tevékenységgel. Az orosz biztonsági szerveknek 2018-ban 64 ezer internet-kiadvány esetében sikerült megakadályozni a terrorista és szélsőséges tartalmak terjesztését.

Az FSZB egyébként szerdán arról számolt be, hogy a Krímben őrizetbe vette a Hizb ut-Tahrír elnevezésű nemzetközi terrorszervezet három tagját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!