Az élet védelme

2017.08.30. 12:21

Balog: kibővítik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárásokat

Ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam.

Változni fog a lombikprogramhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is – jelentette be a változások sorát részletezve Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter jelezte, az erről szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg, az előkésztő munka hónapokkal ezelőtt kezdődött.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy a kormány tiszteletben tartja a magánéleti döntéseket, azonban segíteni kell azokon a párokon, akik gyermeket szeretnének. Ma a szülőképes korú pároknak a 20 százaléka küzd meddőséggel, amiben a kormánynak kötelessége segíteni – mondta.

Kiemelte, a közelmúltban született egy másik kormányhatározat, amely 1,5 milliárd forinttal támogatja a Bethesda Gyermekkórházban és a Budai Irgalmasrendi Kórházban kialakítandó új nőgyógyászati és andrológiai részleg létrehozását, ahol olyan alternatív kezeléseket kínálnak, amelyek meddőségi problémákkal küzdő pároknak segítenek abban, hogy természetes úton foganjon gyermekük.

Ezen kívül – folytatta Balog Zoltán – a gyermekre váró párok választhatják az örökbefogadást is, és ezen eljárásokat is egyszerűsítették a közelmúltban.

A miniszter reményei szerint a lombikprogram kiszélesítésével két-három éven belül megduplázódhat a beavatkozások száma, és feltehetőleg lényegesen nő majd a gyermekszám is.

Balog Zoltán beszámolt arról is, hogy program kibővítése 2-3 milliárd forintos plusz finanszírozást jelent. Lesz kapacitásbővítés is az állami fenntartású kórházakban, amelynek fedezete 5 milliárd forint lesz – mondta. Az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, a cél, hogy jobb legyen az eljárások átláthatósága és a hozzáférés, és hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, amely a lehető legtöbb párnak megadja a gyermekvállalás lehetőségét.

„Minden megszületett gyermek kincs, érték, és segíteni kell a világrajövetelüket”

- fogalmazott Balog Zoltán.

A miniszter azt is elmondta, hogy a szóban forgó kormányrendelet csak az eljárás kibővítésével foglalkozik, így nem taglalja a lombikeljárás során megtermékenyített, de be nem ültetett embriók sorsát. Cáfolta azt, hogy a kormány változtatna a hatályos abortuszszabályokon. Elmondta még, hogy mára megváltozott a világ, azonban, ha a meddőségre van orvosi lehetőség szigorú erkölcsi és jogi szabályozás mellett, akkor azt „keresztény emberként támogatni kell és támogatni tudom”.

Balog Zoltán abban egyetért Veres András püspökkel, hogy a megtermékenyített, de be nem ültetett embriók sorsa nagyon súlyos etikai kérdés, és a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy az „üzleti cél” ne írhassa felül a gyermekek születésének fontosságát.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár közölte, az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál a gyógyszert felíró orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

Kiemelte, mind az állami, mind a magánellátást nyújtó intézményeknél bevezetik az eljárásokkal kapcsolatos regisztrációt, így már nemcsak a sikeres beavatkozásokat kell lejelenteni, hanem a lombikeljárás elindulásakor is szükséges lesz a regisztráció.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Magyarország több évtizede küzd demográfiai válsággal, és a meddő pároknak minden segítséget meg kell adni a gyermekvállaláshoz.

A lombikkezelések kibővítésével az egyik cél az, hogy a gyermekre váró párok a lehető leghamarabb jussanak az ellátáshoz, valamint az, hogy – ha akarnak – akkor több gyermeket is vállalhassanak ilyen beavatkozás útján. Megjegyezte, hogy a magyarországi öt ciklus állami támogatása nemzetközi viszonylatban is magasnak számít. Hozzátette: amennyiben mind az öt, támogatott lombikeljárás sikertelen, nincs lehetőség további beavatkozásra állami finanszírozással.

A kormánynak a lombikprogramról alkotott felfogása azt követően vált különösen jelentőségteljessé, hogy Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-i beszédében kifejtette, szerinte „tudatlanság áll a lombikbébiprogram hátterében”, és a tudatlanság mértékétől függ, hogy a kinek-kinek a részvétele „mekkora bűn” a programban.

Balog Zoltán korábban Veres András püspök lombikprogramot érintő szavaira azt mondta: a kormány üdvözli, hogy az értékközösségek, közülük az egyházak, részt vesznek a közéleti gondolkodásban és nyíltan képviselik saját álláspontjukat.

„A kormány az emberek magánéleti döntéseit tiszteletben tartja, annyit tesz, hogy segítséget nyújt a jó döntésekhez, támogatja azokat a döntéseket, amelyekről úgy véli, egyszerre szolgálják az egyéni boldogulást és a nemzet közösségének erősítését”

- fogalmazott akkor Balog Zoltán.

Kiemelte: fontos, hogy az egyházak az élet nagy kérdéseit érintő szabad vitákban részt vegyenek. Az ő álláspontjuk segít bennünket abban, hogy például a lombikbébi programban egyre jobban érvényesítsük az élet védelmét. Ez a program több ezer meddő házaspárnak nyújt lehetőséget gyermekvállalására. Ezt a kormány támogatja és szélesíteni kívánja. Mi örülünk minden így született gyermeknek – hangoztatta a tárca vezetője.

A miniszter azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy gondolni kell a be nem ültetett embriók sorsára is. Mint mondta, a cél olyan szabályozás kialakítása, amely a lehető legtöbb párnak adja meg a gyermekvállalás lehetőségét, egyúttal szem előtt tartja az élet védelmének alkotmányos elvét.

Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára korábban szintén a lombikprogram átalakításával kapcsolatban elmondta: olyan „kiszolgáltatott” párokról van szó, akik kényszerűségből választják ezt a megoldást.

A várható változásokról szólva már akkor is azt rögzítette: szigorítás nem lesz. Ugyanakkor érdemes az életvédelmi aspektusra is odafigyelni – jelezte. Jelenleg is vannak olyan gyakorlatok, amelyek ezt figyelembe veszik – tette hozzá akkor Novák Katalin, hozzátéve: az a cél, hogy a lehető legkevesebb hormonális terheléssel tudják a kezelés előnyeit élvezni az érintett párok.

Veres András augusztus 20-i beszédében ítélte el a lombikprogramot, mert szerinte a keresztyén értékrend nem összeegyeztethető a lombikprogrammal. A gondolatait pontosító, a Magyar Nemzetben megjelent villáminterjújában kisvártatva arra is utalt: a katolikus egyház az élet védelmében emel szót, hiszen – mint emlékeztetett – a lombikprogram során több embrió is megfogan és ezek vagy elpusztulnak vagy lefagyasztják azokat, amelyeket nem használnak fel.

A püspök akkor így fogalmazott:

„A katolikus egyház egyértelműen az élet védelme mellett teszi le a voksát, ahogy azt a mai orvostudomány tartja, a fogantatás pillanatától a természetes befejeződéséig”.

Hozzátette: a kormánnyal szemben semmilyen kérést nem fogalmaznak meg, a kabinet saját belátása szerint cselekszik, „de mint a katolikus egyház egyik papja, illetve püspöke, kötelességemnek érzem erre figyelmeztetni, mint ahogy az abortusszal szemben is számtalanszor felemeljük a szavunkat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!