Selejtező

2023.10.16. 10:34

Olyat érhet el a válogatott, ami még soha nem sikerült

Ma utazik Litvániába a magyar labdarúgó-válogatott, s a tervek szerint már biztos Eb-résztvevőként tér haza. Ehhez meg kell szerezni a három pontot Kaunasban. A litvániai meccs előtt Szoboszlai Dominik és Dibusz Dénes is a megfelelő hozzáállás fontosságát emelte ki. Ha meglesz a kijutás, Szoboszlai Dominik lesz az első csapatkapitány, aki a selejtezőcsoportból egyenes ágon vezeti Európa-bajnokságra a magyar nemzeti csapatot. A Magyar Nemzet írása.

MW

Szoboszlai Dominik a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők hetedik fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ma délelőtt még Telkiben edz a magyar labdarúgó-válogatott, utána utazik Litvániába, ahol kedden bebiztosíthatja részvételét a 2024-es Európa-bajnokságon. 

Marco Rossi együttese első öt meccséből 13 pontot szerzett a selejtezőcsoportban, s ha 

Kaunasban is nyer, a többi meccs eredményétől függetlenül kijut az Eb-re.

A szombati, szerbek elleni 2–1-es győzelem után Szoboszlai Dominik és Dibusz Dénes is hangsúlyozta, hogy esélyesként a megfelelő hozzáállással kell pályára lépnie a magyar válogatottnak Litvániában.

A hazai meccsen bebizonyítottuk, hogy jobbak vagyunk a litvánoknál, viszont ez egy új meccs lesz, 0–0-ról. A litvánok is nyertek, azaz biztosan pozitív hangulatban készülnek ellenünk, de meg kell mutatnunk a pályán, hogy mi az Eb-részvételt akarjuk kiharcolni

– fogalmazott Dibusz Dénes.

Magyarország egészen más helyzetből várja a mérkőzést, 

Szoboszlaiék a győzelemmel matematikailag is bebiztosíthatják az Eb-részvételt, sőt, ha Montenegró nem nyer Szerbiában, akkor azzal párhuzamosan még a csoportelsőséget is.

Utóbbinak a kvalifikáció szempontjából nincs, az Európa-bajnokság sorsolásakor, a kalapok beosztásakor viszont az előző tornák gyakorlata alapján lehet jelentősége.

Egyelőre a szerbek elleni győzelmet ünnepeljük. Boldogok vagyunk, de Litvániában újra százszázalékos koncentrációra van szükség, hogy megnyerjük az újabb meccset, és elérjük a célunkat, az Eb-re való kijutást

– szögezte le Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya szombaton, a Puskás Arénában.

Spanyolország, Skócia és Törökország kijutott az Eb-re

A spanyol labdarúgó-válogatott 1–0-ra győzött Norvégiában vasárnap este, ezzel biztosította saját, illetve a szabadnapos Skócia kijutását a selejtező A csoportjából a jövő évi németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, akárcsak a D jelű csoportból a letteket legyőző Törökország. A spanyolok Gavi 49. percben szerzett találatával szerezték meg a három pontot, és öt pontra növelték előnyüket a norvégokkal szemben, akiknek már csak egyetlen mérkőzésük van hátra a sorozatból. Skócia a spanyolokhoz hasonlóan 15 ponttal áll az A jelű ötösben.
A D csoportban Törökország a papírformának megfelelően simán, 4–0-ra verte a vendég letteket, ezzel biztosította Eb-szereplését. A másik esti összecsapáson a walesi csapat hazai pályán 2–1-re legyőzte a horvátokat.

A magyar válogatott eddig négyszer vett részt Európa-bajnokságon. Ez 1964-ben és 1972-ben még négyes döntőt jelentett. Az előbbi selejtezőit oda-visszavágós párharcok alkották. 1972-ben megnyertük a selejtezőcsoportunkat Bulgária, Franciaország és Norvégia előtt, de az Eb-részvételhez akkor ez még nem volt elég, a románok elleni párharcot is sikerrel kellett teljesíteni, ez a harmadik meccsen sikerült.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában