Történelem

2017.08.30. 10:43

Halálra ítélték a tölgyfát, amely Beethoven látogatását is megélte

Egy vihar annyira megrongálta, hogy már nem lehet megmenteni.

Súlyos sérülést szenvedett a múlt hétvégi viharokban az a hatalmas tölgy, amely immár két és fél évszázada jelenti a folytonosságot a martonvásári kastély parkjában. A fa lombkoronájának körülbelül harmadát elveszítette.

A mintegy 20 méter magas, tekintélyes törzsátmérőjű csertölgy egy olyan ága tört le, amely önmagában is tekintélyes méretű fa lehetne. Tragédiát is okozhatott volna, ha akkor törik le, amikor valaki alatta áll – írja a Vasárnap Reggel.

A korából adódóan ikonikus tölgy az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család a ma méltán népszerű park létrehozására elültetett.

A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a második világháború alatt az ott berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot.

Az ötvenes évektől az Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot.

„A hatalmas lomb­tö­meg­vesz­tést követően féltünk attól, hogy a statikai változás további mechanikai károkat okoz – mondta Balázs Ervin akadémikus, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója. – Sajnos a fa átfogó, műszeres vizsgálata nagyon lesújtó állapotokkal szembesített bennünket.

A kertészeti szakmérnök véleménye szerint a törzs 71-74 százaléka korhadt, a gyökérzet már nem tartja stabilan a fát, és a lombkorona súlya is túl nagy. Pedig három éve a nagyobb ágakat egy speciális eljárással felfüggesztették. A mérések alapján egy jelentősebb szelet már nem bírna ki, csak komoly csonkítással és körbekerítve maradhatna a parkban, mert életveszélyes. Évente 10-12 ezer látogató jön a parkba, és a helyi lakosság is napi szinten használója, rengeteg gyerek játszik itt. Nem tudjuk megmenteni, a balesetveszély miatt sajnos ki kell vágatnunk.”

Borítókép: AFP / Leemage / Luisa Ricciarini

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!