Lelet

2023.05.28. 15:40

Évszázados csontvázra bukkantak a bakonyi patakmederben

Kavicsokat gyűjtött, de a lapos kövek helyett csontokat talált Simoncsics Gábor egy bakonyi patak partján. A partfal egy nagytestű állat maradványait rejtette.

Kemma.hu

A helyiek leltek rás a nagytestű állat részben felszínre került csontvázára. A leletmentő ásatásban részt vehetnek az érdeklődők is

Forrás: veol.hu

Váratlan felfedezést tettek a megyehatártól alig harminc kilométernyire fekvő Pénzesgyőr határában egy családi kirándulás közepette a minap. Simoncsics Gábor és családja kavicsokat gyűjtöttek a Gerence-patak alacsony vízű medrében, amikor lapos kövek helyett csontok akadtak a férfi kezébe. A Veol.hu beszámolója szerint kisvártatva a partfalban meglátták egy nagytestű állat maradványait.

Összegyűjtöttek pár csontot, amit a zirci, Bakonyi Természettudományi Múzeumba vittek. Ott egy paleontológiával, földtannal foglalkozó tudósnak adta át a leleteket, ám a szakember sem tudta beazonosítani a kort és a fajt. Így hát a lelkes férfi lekaszálta a közeli területet, ahol közösségi régészetet szervezett. A napokban el is kezdődött a leletmentő ásatás, amelyhez az érdeklődők folyamatosan csatlakoztak. A beszámoló szerint gyerekek, felnőttek egyaránt kivették részüket a munkából. A feltárást felülről kezdték, vízszintes szelvény nyitásával, ezáltal lehetségessé vált a leletek pontos dokumentálása. Már ráleltek egy csigolyacsontra is, sőt a felszíntől számított egy méteres mélységben megtalálták a csontvázat, melynek szerencsére nagyon sok eleme megmaradt, annak ellenére, hogy korábban víz borította. Az állatot végül egy előkerült teljes patacsontnak köszönhetően sikerült azonosítani, így egyértelművé vált, hogy egy lóról van szó.

Mivel a csontok törékeny állapotban vannak, így csak azokat a darabokat emelték ki, amik akadályozták a továbbhaladást. A csontváz többi részét a helyszínen hagyták. Egy régésztechnikus egy-kétszáz évesnél is idősebbre becsülte a maradványokat. A munka folytatását és a későbbi rekonstrukciót szakember segíti majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!