Időjárás

2023.05.08. 16:54

Brutálisan forró nyárra készülhetünk

Már most az átlagnál melegebb a tengervíz és az El Nino jelenség miatt a levegő is forró lesz idén nyáron. A negyven fok feletti hőség sem lesz ritka szűkebb pátriánkban sem.

Kemma.hu

Még a tavalyinál is durvább meleg lehet idén

Forrás: Shutterstock

Ha valaki veszi a fáradtságot és beírja az Accuweather időjárás előrejelzési keresőjébe a Tatabánya szót, igencsak jól teszi, ha átnézeti más most a klímáját. Május 21 után 25 fok feletti, június második hetétől 27 fok feletti, míg júliusban és augusztusban már jócskán 30 fok feletti hőmérsékletet jósol az oldal. Persze tudjuk, hogy megbízható időjárás előrejelzés ilyen hosszú távra nincs, de elgondolkodtató, hogy idén már egy hónapja rekord magasan áll a tengerek átlag hőmérséklete. 

A Köpönyeg.hu meteorológusa szerint pedig az El Nino miatt ez várhatóan nem is fog nagyon csökkenni. Mint ismert: az időjárási jelenség miatt jó eséllyel készülhetünk az eddigieknél is durvább hőhullámokra. Ázsiában ezt már megtapasztalták és pár napja Spanyolország számára is eljött Európa egyik legmelegebb áprilisi napja.

Hogy mire számítanak a szakemberek? A Köpönyeg.hu szerint míg a 40°C-os hőség pár évtizede még brutálisnak számított, mára a 45° Celsius is sokszor előkerül. Az El Nino miatt vélhetően idén Európában is megtapasztalhatják az emberek, milyen is az, amikor a hőmérő higanyszála akár 50°C közelébe kúszik fel. A melegedés persze hőhullámokat eredményez a vízben is. Ez a fürdőzőknek lehet, hogy jó, de a tengerek élővilágának azonban biztosan nem. A korallok és sok más tengeri lény is igen érzékenyen reagál ezekre a hőhullámokra, ami sajnos tömeges pusztuláshoz is vezethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!