Spórolás

2022.10.18. 17:21

Elmaradhat a karácsonyi díszkivilágítás Tatabányán

A legutóbbi, szeptemberi közgyűlésen még többek között arról vitáztak a közgyűlés tagjai, hogy az adventi időszakban óriáskerék álljon, vagy ne álljon a város közepén. Most csütörtökön könnyen lehet, hogy arról döntenek, nemhogy óriáskerék, de karácsonyi díszkivilágítás sem lesz idén Tatabányán.

Kemma.hu

A tatabányai közgyűlésen a klímastratégia is terítékre került

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A közgyűlés elé került előterjesztés számos területet érintve törekszik arra, hogy jelentős megtakarításokat érjen el a város, ez azonban sok esetben fájdalmas döntések meghozatalát igényli.

Az egyik előterjesztésben szerepel többek között a közvilágítás idejének esetleges rövidítése, erre azonban csekély az esély, mivel jelentős fejlesztéseket igényelne, ráadásul olyan kötelező önkormányzati feladat, aminek előírásaitól nem lehet jelentősen eltérni anélkül, hogy a baleset-, élet- és vagyonvédelem biztonsága ne sérülne. A díszkivilágítás esetében merőben más a helyzet, kérdés, hogy a közgyűlés többsége támogatja-e majd azt, hogy idén ne boruljon ünnepi fénybe az adventi időszakban Tatabánya.

Spórolást jelenthet a még megmaradt képviselői keretek átcsoportosítása az erre a célra létrehozott megtakarítási sorra. Ez azonban azt jelenti, hogy azok a fejlesztések, amelyek még nem valósultak meg az egyes városrészekben, azok már nem is fognak a fedezetelvonás miatt, főleg, hogy ezzel egyidejűleg minden egyéb, még nem lekötött városfejlesztési keretösszeget zárolnának.

A képviselők elé kerülő javaslatcsomag szerint november 1-től jövő év április közepéig bezárnák a Péch Antal Technikumot, és ugyanezen időszak alatt nem lehetne látogatni a Bányászati és Ipari Skanzent sem Tatabányán.

Drágulhat a helyi tömegközlekedés jövőre - Átlagosan 20-25 százalékkal drágulhatnak jövőre a helyi tömegközlekedés tarifái a megyeszékhelyen. A szolgáltató T-Busz Kft. az üzemanyagárak és munkabérek emelkedésével indokolja elsősorban a tervezett változtatást. A menetdíjemelés valamennyi jegy- és bérletfajtát érintené, de különböző mértékben. A legkisebb emelés (14-15 százalék) az összvonalas-, valamint a nyugdíjas- és diákbérletek esetében várható. A legjobban az autóbuszon váltott jegy ára emelkedne, közel 30 százalékkal, aminek köszönhetően a jelenlegi 390 forint helyett 500 forintba kerülne egy teljes árú menetjegy.

Ennél is érzékenyebben érinthet sokakat az élményfürdő nyitva tartásának radikális módosítása: a spórolás jegyében született előterjesztés azt javasolja, hogy „a Cseri Strand és Élményfürdó Kft. által üzemeltetett fedett élményfürdő átmenetileg 2023. április 15-ig az iskolai szüneteken kívüli időszakokban kerüljön lezárásra.” Azaz: tanítási időszak alatt zárva tartana a fürdő, azt csak a téli szünet ideje alatt tudnánk használni.

A polgármesteri hivatalban is változások várhatóak az energiafogyasztás csökkentése érdekében: tilos a kiegészítő fűtőberendezések – klíma, elektromos fűtőtestek – használata, kikapcsolják a fűtést a hivatali garázsban. Ennél jelentősebb változás azonban a négynapos munkahét tervezett bevezetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!