Rajzfilm

2024.01.14. 19:00

Filmhíradó: Palás Tóni és a kiváló tatabányai szén története

A bányászok a kemény munka mellett még egy rajzfilmet is készítettek 1953-ban Tatabányán arról, hogy miért fontos a szén kiváló minősége.

Takács Zoltán

A korabeli filmhíradó felvétele szerint Tatabányán is folyt a harc a jobb minőségű szénért. Még egy rajzfilmmel is. Martonffy Emil rendezte az animációs kisfilmet, mégpedig a Tatabányai Szénbányászati Tröszt megbízásából. 

A gyártó a Magyar Híradó és Dokumentum Filmgyár Bábcsoportja, valamint a NIM (Nehézipari Minisztérium) Műszaki Filmszolgálata volt. Külön érdekesség, hogy a rajzfilm terve a tudósításban is feltűnő Fábián Imre sztahanovista vájár fejéből pattant ki, aki a tatabányai bányászképzőkör tagjaival együtt álmodta filmre Palás Tóni figuráját, aki saját kárán tanulja meg: a szén jó minősége közös érdek. 

A kifestő munkatársak Frecska István, Pallagi Ida, Szentiványi Tibor és Kovács Gábor voltak. A film animálása Budapesten fejeződött be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!