Közélet

2016.03.07. 16:06

Angliában gyakorlatoztak a magyarok

Komárom-Esztergom megyéből ketten vettek részt a nemzetközi gyakorlaton.

kemma.hu

A HUNOR összesen hat napot töltött a brit fővároshoz közeli Dartfordban, ahol a már bezárt Littrebrook erőműben nagyszabású nemzetközi gyakorlatot rendezett az idén százötven éves londoni tűzoltóság.
A gyakorlat feltételezése szerint egy felhőkarcoló omlott a Waterloo metróállomásra, több százan rekedtek a romok alatt. A HUNOR feladata a törmelék eltávolítása, a sérültek megközelítése és az elsősegélynyújtás volt.

A mentőszervezet teljes kapacitással, hetvenhat tűzoltóval utazott Londonba Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a csapat parancsnoka vezetésével. Komárom-Esztergom megyéből Káli Sándor tűzoltó alezredes és Görbe Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester vett részt a gyakorlaton.

A hunorosok hétfőn délután kapták a riasztást a főigazgatóság főügyeletétől, kedden hajnalra kellett beérkezniük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti bázisára, ahol átestek az ilyenkor szokásos orvosi ellenőrzésen, valamint munkavédelmi felkészítésen.

A hetvenhat magyar tűzoltó számára március másodikán a gyülekező zónában kezdődött meg a gyakorlat. A szervezők is igyekeztek, hogy meglegyen az együttműködés, úgy adták a feladatokat, hogy azokon több nemzet tűzoltói együtt dolgozzanak.

A március negyediki, pénteki kiértékeléssel ért véget az EUR 15 elnevezésű gyakorlat. Az európai partnerek elégedettek voltak a magyar tűzoltók által végzett munkával és az általuk tanúsított hozzáállással.

A HUNOR tűzoltói szombaton megtekintették London egyik legnagyobb tűzoltólaktanyáját, majd rövid sétát tettek az angol fővárosban.

A csapat vasárnap reggel szállt repülőre, és a déli órákban érkezett vissza Budapestre. A landolás után ünnepélyes fogadáson vettek részt a repülőtéren. Dr. Tóth Ferenc először dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF megbízott főigazgatója nevében köszöntötte a HUNOR tagjait, majd a ceremónia meglepetésvendége, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó is köszöntötte a tűzoltókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!