Közélet

2016.02.09. 08:26

Középkorúaknál kiugróan magas a méhnyakrákosok száma

Az országban Európa viszonylatában is súlyos a helyzet: évente 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és ötszázan belehalnak. Szűréssel megelőzhető, időben felfedezhető betegség a méhnyakrák.

W.Zs.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét – január 23-30 – egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amikor betegség megelőzésének lehetőségére kívánják felhívni a nők figyelmét.



– Országosan 1200-1300 új méhnyakrákos megbetegedésest regisztrálnak, és csaknem 400-an halnak meg évente ebben a betegségben – mondta Harsányiné dr. Patkó Enikő megyei tisztifőorvos. Európában már 19 országban van szűrésből és védőoltásból álló méhnyakrák megelőzési program, köztük hazánkban is.

– Megyénkben a szűrővizsgálatokon évek óta szerény számban jelennek meg. A behívóleveles méhnyakszűrés során megszólított hölgyeknek (azok a 25- 65 év közöttiek, akiknek 3 éven belül nem volt méhnyakszűrő vizsgálata) mindössze 1-4 százaléka fogadta el az invitálást és ment el vizsgálatra – ismertette az adatokat a megyei tisztifőorvos.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a női lakosság közel 35-40 százaléka jár el rendszeresen szakorvosi vizsgálatra, tehát a veszélyeztetettek 60-65 százaléka még mindig nem tetten érhető, ha szűrésről van szó.

A szakember szerint a megyei megbetegedési gyakoriság korcsoporti adatait vizsgálva igen szembetűnő, hogy az előző években a 45-49 éves korcsoportban különösen kiugró volt a méhnyakrák előfordulási gyakorisága.
Elgondolkodtató, hogy a leggyakoribb megbetegedést mutató korosztályban a hölgyek túlnyomó része már gyermeket nevel, és ezek a fiatalok maguk is érintettek lehetnek a HPV elleni védőoltásban és a rendszeres méhnyakszűrésben is. Azok a hölgyek pedig, akik még nem szültek, a későbbi családalapítás lehetőségét kockáztatják a szűrés elmulasztásával és az esetleges meddőség kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!