Közélet

2015.06.02. 16:03

Kincsek a lomok között, kincsvadászok az utcákon

Farkastörvények uralkodnak lomtalanítás idején: aki előbb lestoppolja az adott placcot, azé lesz az elhordott értékek java.

W. Zs.

A hét elején indult Tatabányán a lomtalanítás. Jövő hét péntekig a legtöbb városrészt igyekeznek bejárni a lomtalanítást végző autók. A lakóknak pár napjuk van arra, hogy házuk elé kitegyék a már feleslegessé vált holmikat.

A rutinosabb gyűjtögetők már az első kupacok kihordásakor megérkeznek. A lakosok Kertvárosban, a kisposta környékén, a lakótelep felé vezető főút mindkét oldalán éltek a lomtalanítás lehetőségével, így nem telik bele pár perc, és a láthatáson megjelennek az első lomisok. Először nem állnak velünk szóba. A dzsekit inkább fel-, a baseballsapkát pedig lehúzzák, arcukat így jobban fedi a textil.

Holott nincs mit szégyellniük: sokan abban a hitben élnek, hogy a lomizás illegális, holott nem az. Csak a lomok széthúzása, szétdobálása tilos.
Ez a társaság rutinosan nyúl a dobozokhoz, a zsákokhoz. Pedig nem tudhatják, mit rejtenek. Farkastörvények uralkodnak, a tulajdoni viszonyok a gyorsaságtól függnek. Aki előbb lestoppolja az adott placcot, azé lesz az elhordott lomok java.

– Már a forma is sokat elárul. Vasat keresünk, de jöttek kora reggel, és a kocsival már elvitték a nagyját. Nekünk csak az apraja maradt. Azért valami játékot keresek a gyerekeknek – mondja csalódottan az egyik lomis. Ő elsősorban fémekre specializálódott. Mindent eltesz, amiből némi pénzt tud kicsikarni.

Aztán az Alma utca közepén érjük utol a lomokat elszállító kocsit. Sok mindent látott már sofőr és társa. A régimódi, avíttas bútorok és rozsdás kerti szerszámok, kipukkadt autógumik mellett meggybefőttel teli üvegek is a tömörítőben végzik. A lomok ezután a válogatóba kerülnek. Első ránézésre körülbelül 70 százalékuk újrahasznosítható – ez volt a tegnapi nap mérlege.
Sokan tesznek olyan holmikat a lomok közé, amilyeneket nem lenne szabad. Festéket, építési törmeléket például tilos kitenni, de a hűtőszekrény is a tiltólistán szerepel, a benne lévő veszélyes gázok miatt. Az elektronikai hulladékoknak sem feltétlenül a lomok között lenne a helye. A lomtalanítás egyébként csak látszólag ingyenes: az akció költsége benne van a szemétdíjban.

A lom kihelyezhető, legkésőbb reggel 6 óráig
Június 1-2. Kertváros családi házas övezet és a kertvárosi ltp., Panoráma lpk.
Június 3-4. Gál István ltp., Ságvári ltp., Cseri ltp., Pólus lpk., Napsugár lpk., Paletta lpk., Sárberki ltp., Sárberki családi házas övezet, Unio lpk., Bárdos lpk.
Júnis 5. Felsőgalla, VI-VII telep, Mésztelep, Barackos
Június 8-9. Újváros, Szőlőhegy – Turul hegyoldal
Június 10-11. Bánhida családi házas övezet, Erőmű ltp., Paradicsomkert, Bánhidai ltp., Turul lpk., Dózsakerti ltp., Millenniumi lpk., Fácános, Síkvölgy (a hulladékgyűjtő helyekről történik az elszállítás)
Június 12. Alsógalla, Panoráma út melletti családi házas övezet

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!