Közélet

2015.01.30. 19:36

Ilyen évük volt tavaly a katasztrófavédőknek

„Összességében büszkén tekinthetünk vissza megyénk munkájára” – értékelte tegnap dr. Góra Zoltán dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgató-helyettese a Komárom-Esztergom megyei szervezet 2014-es munkáját.

Wágner Zsanett

Feladatmegszabó és évértékelő értekezletet tartott a katasztrófavédelem megyei szervezete tegnap a tatabányai kormányhivatal konferenciatermében. A pulpitusnál helyet foglalt és az igazgatóság 2014-es munkáját értékelte dr. Góra Zoltán dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgató-helyettese; Czomba Péter ezredes, igazgató és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott. Az elhangzottakat Kisvárdai Istvánné gazdasági igazgatóhelyettesen és Erdélyi István ezredes, igazgatóhelyettesen kívül a megye más érintett elöljárói is meghallgatták.

– Jól dolgoztunk 2013-ban, de mindent lehet jobban csinálni. A számok azt mutatják, hogy ez tavaly sikerült – kezdte Czomba Péter.
A tavalyi év két legmeghatározóbb eseménye a májusban pusztító Yvette-ciklon és a december eleji ónos eső. Mint ismeretes, a széllel, viharral és hatalmas esőzéssel érkező ciklon eleinte a Balaton környékén okozott hatalmas pusztítást, majd megyénket elérve Dunaalmás, Kisigmánd, Oroszlány és Tata sem menekült "karmai" közül. Országosan több száz millióra volt tehető a kár.

Mint elhangzott, szűkebb hazánk büszkén tekinthet vissza a katasztrófavédelem tavalyi munkájára. A feladatok közül kiemelt helyet kapott az önkéntes tűzoltó egyesületek bevonása egy-egy riasztás esetén. A számok tükrében az önkéntes beavatkozások száma 90,3 százalékos növekedést jelent a tavalyelőtti esztendőhöz képest. Akkor 62, míg 2014-ben 118 esetben „szóltak” közbe az önkéntesek.

Sikeresen zajlott a katasztrófavédelmi őrs program is, amelynek köszönhetően Bajna, Kisbér és Nyergesújfalu térségében hatékonyabb és gyorsabb munkát tudnak végezni a lánglovagok.

Czomba Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató számos 2014-es sikeres gyakorlatról számolt be. A feladatnak köszönhetően gördülékenyebb lett az együttműködés a szerv és más társszervek között, egyebek mellett a Vöröskereszttel, a rendőrséggel és a mentőkkel.

A katasztrófavédelem három pillérre támaszkodik. Az iparbiztonság, a polgári védelem és a tűzvédelem. Az iparbiztonság területén elmondható, hogy több millió forint bírságot szabtak ki tavaly annak érdekében, hogy a gazdasági társaságok jogkövető magatartását kikényszerítsék.
Dr. Góra Zoltán kiemelte, hogy a katasztrófavédelem rendszerének kialakítását követően a szervezet a közbiztonság meghatározó része lett.

Czomba: „Azt nézd, mit tehetsz a katasztófavédelemért!”

A beszámolóban Czomba Péter igazgató John Fitzgerald Kennedyt idézte. Az egykori amerikai elnök szavaival élve – kivetítve a jelen állapotra – úgy fogalmazott: „Ne azt kérdezd, mit tud tenni érted a katasztrófavédelem, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a katasztrófavédelemért.”

A szervezet működésének jövőjét illetően is elhangzott néhány irányelv, amelyek mentén tovább fejlődhet a katasztrófavédelem. Egyebek mellett a kéményseprési közszolgáltatás is a katasztrófavédelem hatásköre alá tartozik majd. A témával kapcsolatban megkérdeztük Czomba Pétert. A projekt indításának időpontjára, a humán erőforrás szükségességére és az átállás menetére voltunk kíváncsiak. Az igazgató azt ígérte, hogy pár napon belül választ ad. Az már biztos, hogy novembertől az állam venné át a feladatot és az önkormányzatokra hárítaná, ők pedig a katasztrófavédelemmel kívánják elvégeztetni a „piszkos munkát”. 

A szervezet működésének jövőjét illetően is elhangzott néhány irányelv, amelyek mentén tovább fejlődhet a katasztrófavédelem. Egyebek mellett a kéményseprési közszolgáltatás is a katasztrófavédelem hatásköre alá tartozik majd. A témával kapcsolatban megkérdeztük Czomba Pétert. A projekt indításának időpontjára, a humán erőforrás szükségességére és az átállás menetére voltunk kíváncsiak. Az igazgató azt ígérte, hogy pár napon belül választ ad. Az már biztos, hogy novembertől az állam venné át a feladatot és az önkormányzatokra hárítaná, ők pedig a katasztrófavédelemmel kívánják elvégeztetni a „piszkos munkát”. -->

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!