Közélet

2014.06.17. 07:10

Két iPhone-t loptak el Orbán Ráhel lagziján

Orbán Ráhel lakodalmán nem egy, hanem két telefont loptak el, derül ki abból az Indexhez eljuttatott határozatból, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség elutasítja az egyik felszolgáló, Csókási László panaszát.

Index

A határozatot Csókási László tette közzé a blogján. Ebben ez olvasható:

"2013. szeptember 7-én, Tükröspusztán ismeretlen személy eltulajdonított 1-1 darab iPhone 4s típusú mobiltelefont két vendégtől. A kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt elrendelt nyomozás lefolytatását az országos rendőrfőkapitány a Rendőrség nyomozó hatóságainak hatásköréről és illetékességéről szóló 2512013. (YL24.) BM rendelet 9. § (1)bekezdés b) pontja és a (2) bekezdése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta. A jelenleg is folyamatban lévő bűnügyben 26 főt érintve DNS mintavételre került sor."

Tiborcz István családjának tükröspusztai - Komárom-Esztergom és Fejér megye határától alig néhány kilométerre található - birtokát szigorúan őrizték az esküvő napján, a két lopást azonban a szigorú felügyelet ellenére sem tudták megakadályozni. Csókási azért tett panaszt, mert nem értette: miért vesz a rendőrség DNS-mintát a személyzet tagjaitól ilyen kis értékű lopás miatt.

A rendőrség őt is behívta meghallgatásra az ügyben. Elsőre nem volt hajlandó DNS-mintát adni. A nyomozók ezután figyelmeztették, hogy ,,a büntetőeljárási törvény alapján közreműködés jogosulatlan megtagadása miatt rendbírság kiszabására van lehetőség". Csókási ezután belegyezett a mintavételbe, de kifogásolta a hatósági nyomásgyakorlást.

Az ügyészség azt állapította meg, hogy az elhangzott figyelmeztetések törvényesek voltak. A jogszerű hátrány lehetőségére való figyelmeztetés nem bűncselekmény, még akkor sem, ha az esetleg hátrányosan érinti a feljelentőt.

A határozatból kiderül, hogy nemcsak az esküvőn dolgozó személyzettől, de vendégektől is vettek DNS-mintát. Csókási korábban úgy tudta, hogy a személyzet minden tagjától, azaz legalább 60 embertől vettek mintát.
Egy iPhone 4S értéke ma 55-70 ezer forint, egy DNS-vizsgálat költsége viszont 50-300 ezer forint lehet a minta bonyolultságától függően, azaz Csókási szerint a nyomozás jóval többe kerül, mint a két telefon értéke. A határozat most 26 DNS-mintát említ, de a vizsgálatok így is sokkal többe kerülnek a két iPhone-nál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!