Közélet

2014.04.06. 10:16

JESZ-matricák és az LMP-feliratok - Frissítve!

A kemma.hu információi szerint Tatán, Tatabányán és Komáromban is különböző kampányeszközök (plakátok és feliratok) kerültek ki több szavazókör elé a járdákra. Az LMP tatabányai jelöltje elmondta: még szombaton helyezték el a felirataikat a szavazókörök előtt.

kemma.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, úgy tűnik, hogy a tatabányai székhelyű,  Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság (OEVB) döntheti majd el, hogy szabályosak vagy szabálytalanok azok a reklámok, amelyek ma reggel fogadták a szavazókat Tatán és Tatabányán.

Tata 12. számú szavazókörét, amelynek egy óvoda ad otthont, lényegében körbematricázták a Jólét és Szabadság reklámjaival a járdán. Ugyanitt, több LMP felirat is felkerült az aszfaltra, az egyiket JESZ-matricák takarják úgy ahogy.

Gutai Zsolt, a Lehet Más a Politika! tatabányai választókerületi jelöltje a kemma.hu-nak elmondta: környezetbarát anyagokkal, és még szombaton, vagyis a választás megkezdése előtt helyezték el felirataikat a szavazókörök előtt. Mindez az jelenti - emelte ki - hogy nem sértették meg sem a relatív kampánytilalmat, sem semmilyen más szabályt. További részletek kapcsolódó cikkünkben.

Korábban erről írtunk:

Komáromból és Tatabányáról is hasonló bejelentéseket kapott a kemma.hu, illetve a helyi választási irodák, az illetékes választókerületi bizottságok bírálják majd el a beérkező panaszokat.

A vonatkozó jogszabályok szerint kampányeszköznek minősül minden olyan eszköz, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, többek között a plakát is, és kampánytevékenység a kampányeszközök kampányidőszakban történő felhasználása és minden egyéb kampányidőszakban folytatott tevékenység, amellyel a választói akaratot szeretnék befolyásolni.

A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül - közterületen - választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható.

A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették.
A Google-térkép alapján létrehozott alkalmazás az NVI hivatalos oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a "Választókerületek, szavazókörök" menüpont alatt érhető el.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, a választópolgároknak vasárnap a tiltott kampányzóna területén - így a szavazóhelyiségekben - is joguk van nyíltan felvállalni a pártszimpátiájukat.

Arról beszélt, hogy a kampánycsend eltörlése "nagy újdonság" a választópolgárok számára. Elmondta, a nap folyamán a jelölő szervezetek aktivistái a polgárokat lakásuk és a szavazóhelyiségek közötti úton kampányüzenetekkel és kampányajándékokkal várhatják, ez már nem tilos, mint a korábbi választások idején, szavai szerint "ezzel meg kell barátkozni".

Az NVB korábban iránymutatást is elfogadott a közterületi kampánytilalom szabályainak értelmezéséről a választási szervek számára. Eszerint megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható. Az NVB ezzel a "bekiabáló" kampányolásról mondta ki, hogy jogszerűtlen.

Az iránymutatás szerint nem jelenti a relatív kampánytilalom sérelmét, ha a jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő plakáttal ellátott jármű a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten, az azonban jogsértő, ha az ilyen "felmatricázott" jármű várakozik a "tiltott" területen, esetleg az áthaladása "folyamatos vagy rendszeres". A jogértelmezés nem vonatkozik a közösségi közlekedés és a kötöttpályás közlekedés járműveire.

Az NVB szerint a relatív kampánytilalom szabálya megköveteli, hogy a választási szervek tagjai a szavazás napján ne viseljenek ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat, és ne viseljenek jelölőszervezethez köthető ruházatot (egyenruhát) a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

Az NVB kitért arra is, hogy a választási szerveknek a választójog gyakorlásával, a választási eljárási cselekményekkel kapcsolatos információközlése nem kampánytevékenység. Nem kampánytevékenység az sem, ha a szavazókörben kiteszik a nemzeti zászlót és címert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!