Közélet

2013.11.22. 12:18

Tatai lövészek a dorogi középiskola udvarán

A Zsigmondy Vilmos Gimnázium, Informatikai és Egészségügyi Szakközépiskolával idén tavasszal vette fel a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztérium. A középiskolák számára kidolgozott honvédelmi nevelés pedagógiai programba illesztésére vállalkozott az oktatási intézmény.

Barlangi G.

– A katonai alapismeretek nem szak-, hanem közismereti tantárgy, amiből érettségi vizsgát lehet majd tenni. Az ehhez szükséges háttér megteremtésével, a megfelelő feltételrendszer kidolgozásával Kismóni János, testnevelő szakos tanárt és engem bízott meg az iskola vezetősége – számolt be róla Kálmán Sándor.

 Az intézmény fizika szakos pedagógusa emlékeztetett rá: szeptember 27-én az iskola és a tatai 25. Klapka György Lövészdandár között együttműködési megállapodás köttetett, amit Wágnerné Gálicz Katalin igazgató és Sándor Zsolt dandártábornok szignózott. A közös munka első látványos eredményére tegnapig kellett várni, amikor is az intézmény rendhagyó nyílt nap keretében teremtette meg annak lehetőségét, hogy a gimnázium jövőbeni diákjai – a környékbeli általános iskolákból érkező nyolcadik osztályos tanulók – megismerkedhessenek a katonaélettel.

– A délelőtti órákban a gimnázium udvarán gyakorlati bemutatót tartott a lövészdandár. Hét állomáshely várta a diákokat. Az első egy páncélozott mentőautó, a második egy fegyvertechnikai sátor, a harmadik egy gránátvetésre, a negyedik álcázási és túlélési praktikák prezentálására, az ötödik lőfegyverek megismertetésére, míg a hatodik közelharcra kijelölt terület volt. Az utolsó helyszínt a lövészdandár bemutatkozó standja jelentette – mondta el Kálmán Sándor. Elhangzott továbbá: tizenöt katona segédkezett a honvédelemmel kapcsolatos feladatok megismertetésében, szemléltetésében. A diákok hat szakaszt alkottak, és egy-egy állomáshelyen tizenöt percet töltöttek.

– A megállapodási szerződés része, hogy a tanulók a későbbiek során laktanya-látogatáson, gyakorlatokon vehetnek részt. A jövőre induló képzés végén katonai ismeretekből közép- vagy emelt szintű érettségi vizsgát tehetnek, aminek eredményeként altiszt-, illetve tisztképzőre jelentkezhetnek – részletezte a pedagógus. A képzés egyébiránt két irányba „ágazik” majd. A jövő katonái mellett az új generáció rendészeit is (ki)neveli a most még hosszú tulajdonnevű, ám jövő évtől újfent „csak” gimnáziumként funkcionáló intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!