Közélet

2013.10.20. 15:21

Eltűnt a daganat: csodát tett a csatkai Szentkút vize?

Szeptember 13-án volt egy esztendeje, hogy megműtötték a súri Kovács Zoltánnét. Nem először, de ez a beavatkozás más volt, mint a többi. Ami akkor történt, azt többen csodának tartják. Olyannak, ami a csatkai Szűz Máriának, illetve a kegytemploma közelében feltörő gyógyító forrás vizének köszönhető.

Palásti P.

„Csodák márpedig igenis vannak! Ez az eset szintén fényesen bizonyítja.” Két diplomával is rendelkező asszony állította ezt, aki az egyik zarándokcsoporttal érkezett a Kisboldogasszony névünnepéhez kötődő csatkai főbúcsúra még szeptember 7-én. A körülötte állók közül többen is egyetértőleg bólogattak. A kegyhelyet működtető alapítvány elnöke, Tóth Zoltán is elragadtatással beszélt Zsuzsanna asszony csodálatos gyógyulásáról, s bizony ő is lehetségesnek tartotta, hogy felépülésében meghatározó szerepe volt a csatkai Szentkút vizének. Ezt maga az érintett is valószínűsíti.

Felidézte, hogy sokan javasolták neki; keressen fel gyógyító energiát sugárzó helyeket. Hitt is nekik, meg nem is, de jó volt beszélgetnie az ilyen tanácsokat adókkal. Aztán elment a tavalyi csatkai búcsúba, s ő is meghallgatta a Székely János püspök által celebrált misét, amikor egyszer úgy érezte, mintha áramot vezettek volna a testébe.

A szertartás után másokkal együtt ivott a Szent kút vizéből, amit a későbbiekben többször is megismételt. Ezt követően feküdt be a kórházba, az újabb műtétre.

Az előzmények 2008-ra nyúlnak vissza. Kovács Zoltánné akkor észlelte először, hogy valami nincs rendben vele. Kiderült, hogy rákos daganata van az egyik petefészkén, ráadásul rosszindulatú. Először kemoterápiás kezelést kapott, majd eltávolították a megbetegedett szervét. Nem sokkal később a másik petefészkén is hasonló tüneteket észleltek 2012. nyarán. Július végén készítették el azt a CT-felvételt, ami kimutatta, hogy valóban van ott valami, de nem lehetett pontosan tudni, hogy mi.

Kollégáival való konzultáció után a fővárosi Honvéd Kórházban dolgozó dr. Vermes Gábor, aki a komáromi Jókai Mór Gimnázium legendás magyartanárának a fia, úgy határozott, hogy feltáró műtétet végez. Erre került sor tavaly szeptember 13-án. A korábban megcsinált képalkotó eljárások leletei alapján arra készült, hogy  rosszindulatú daganatot talál Zsuzsanna szervezetében, és eltávolítja azt.

Mikor páciense felébredt az altatásból, rögtön megkérdezte orvosát, hogy kivette-e a daganatot. Dr. Vermes Gábor mosolyogva csak annyit mondott, hogy nem volt mit kivenni. Kovács Zoltánné először nem is értette az elhangzott mondat lényegét, aztán elmondták neki, hogy az a 4,5 centiméter átmérőjű valami, ami jó eséllyel rosszindulatú daganat is lehetett volna, teljes egészében eltűnt. A legkisebb gyógyszeres vagy egyéb beavatkozás nélkül, méghozzá hat hét leforgása alatt.

Nos, mi ez ha nem csoda? Cseppet sem meglepő, hogy a történet önálló életre kelt, szájról-szájra terjedt, s bár akadtak akik kételkedtek benne, egyre többen lettek akik hittel hiszik, hogy olyan isteni csoda történt, ami ritka, megmagyarázhatatlan, de igaz.

Az érintett hölgy végül úgy összegezte a vele történteket, hogy daganatainak eltűnését ő is csodának fogja fel, bár korábban nem hitt az ilyesmiben. Csodának, de azon belül tudományos csodának. A műtét után egy évvel úgy gondolja, hogy az isteni kegyelem újra megismétlődhet vele, mert sajnos újabb “valamiket” találtak a szervezetében. Emiatt is rendszeresen jár Csatkára, és iszik a forrásból, mert vallja, hogy ami vele történt, az megfoghatatlan, de nagyon jó dolog.

A csatkai Szent kút vize és más is adhat erőt, egészséget

Tiszteletben tartva mindazok véleményét, akik a Kovács Zoltánnéval történteket isteni csodának tartják, azért megkérdeztük kezelőorvosát, dr. Vermes Gábort arról, hogy ő miként vélekedik erről. A kiváló szakember elmondta, hogy praxisában még nem fordult elő ilyesmi, de kollégáitól már hallott hasonló esetekről, bár az ilyenek cseppet sem gyakoriak.

Mivel a CT-felvételen valóban jól látható “valami” a hasfal felnyitása után már nem volt sehol, valószínűleg jóindulatú ciszta lehetett, ami a szervezet hormonális változásaira reagálva néhány hét alatt visszafejlődött. A doktor úr mindehhez csak annyit tett hozzá, hogy tapasztalata szerint aki meg akar gyógyulni, akiknek erős a hite, az jobb eséllyel és hamarabb válhat újra egészségessé. Mindegy, hogy ki miben hisz, de abban higgyen nagyon.

Akár a csatkai Szent kút vizében, akár másban, mert mindegyik erőt adhat, s arra nagy szüksége van mindenkinek. Megerősítette ezt megyénk egyik legismertebb nőgyógyásza is, aki a leletek és a zárójelentés áttanulmányozása után azt mondta, hogy több évtizedes tapasztalata szerint a jóindulatú ciszták gyakran, a jóindulatú daganatok pedig ritkábban, de egyaránt elmúlhatnak maguktól, a rosszindulatúak viszont soha. Úgy vélte, hogy Zsuzsa asszony esetében sem lehet azt mondani egyértelműen, hogy a csodát a csatkai víz eredményezte, de azt sem, hogy semmi köze nem volt hozzá. Az viszont biztos, hogy immunrendszerének igen.

Címkék#Csatka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!