Közélet

2013.01.10. 06:57

Az átalakítás után is stabilan működik a komáromi kórház

Komárom és vonzáskörzetének belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati és gyermekgyógyászati aktív fekvőbeteg-ellátása tavaly július elsejétől a Selye János Kórház struktúraváltásával átcsoportosult, és a megyei kórház feladatai közé került. A kialakított új osztályokon alig akad szabad ágy. A „legnépszerűbb” az új reumatológiai részleg.

Hajnal Dóra

A kórház számára a tavalyi esztendő gyökeres változásokat hozott. Ahogy minden új szél, ez is nagy port kavart. A vihar azonban lecsendesülni látszik, miután a megyéhez átkerülő feladatok és a helyi ellátások is nagyobb gyakorlattal működnek, amit beteg és orvos egyaránt megszokni kényszerült.

Az intézmény új szakmastruktúrájában a reumatológiai osztály 20, a krónikus belgyógyászat 55 ággyal működik. Az ápolási osztály és az egynapos sebészeti részleg 15, a nappali kórházi részleg tíz ággyal fogadja a betegeket - magyarázza dr. Szakál Imre belgyógyász-kardiológus főorvos miközben körbevezet.

A számok összeadásuk után megnyugvást hoznak, ahogy az osztályvezető  egy folyosón csoszogó betege felé közvetített kedvessége is. A belgyógyászaton egyre több az időskorú ember, Õk is a gondoskodó ápolásra összpontosítanak.  

- A korábbi struktúrában negyven ágyas aktív belgyógyászatként működtünk, heti 168 órás sürgÕsségi osztályos ellátással. Kezeltünk itt és a környéken lakót, nyaralót, beutalóval, vagy mentővel érkezÕ beteget. Ezt a feladatot a  tatabányai megyei kórház kapta meg. Július elsejétől a krónikus betegekkel foglalkozunk: idősebb, ápolásra szoruló betegeket látunk el – magyarázza, miközben a költségkeret változásaiba is beavat.

- A krónikus betegellátásban nem betegségkategóriák szerint történik a finanszírozás, hanem a beteg kórházban töltött napjai után. Így az üresen álló ágy nem gazdaságos. Szerencsére, az ágykihasználás maximális. Előjegyzés alapján dolgozunk. A háziorvosokkal betegeinkről minden felmerülő igényt egyeztetünk – meséli.

Komoly várólista eddig itt nem alakult ki. Az ápolási osztályon azonban már másfél éve telt ház van, új beteget csak üresedéskor tudnak felvenni.

Bevezették a nappali kórházi infúziós kezeléseket is. Ezeket a  felkészült asszisztensek, szükség esetén orvos felügyelete mellet végzik el. A tíz ágyas részlegen csak pár órát tölt a beteg. A gyakorlat még kialakulóban, a finanszírozásban a költségvetési egyensúly elérése a cél.

Az ugyancsak újonnan bevezetett egynapos sebészet már elnevezésében is utal a feladatokra.

- Gyakorlatilag a sebészet és a nÕgyógyászat helyett volt arra lehetÕség, hogy egynapos ellátás formájában kisebb beavatkozásokat elvégezhessünk. A betegek többsége a kihasználható 24 órát sem tölti ki a kórházban, az apró műtét, majd a kórházi megfigyelés után saját ágyában lábadozik – magyarázza.

A felújított szülészet helyén húsz ágyas reumatológián várják a gyógyulni vágyókat. A nehezen mozgó, reumatológiai betegek ellátása történik itt. A város lakosságán túl a Bakony, Kisbér, oroszlány, Tatabánya és a városok vonzáskörzetéhez tartozó lakosokat fogadják. Az ambuláns kezelés továbbra is a gyógyfürdÕben maradt. A reumatológiai betegek kórházi körülények közti gyógyítása szükségszerű volt, ezt mutatják a már most kialakult várólisták.

A leginkább agoógodalomra okot adó sorskérdés a gyermekgyógyászat léte volt. A fekvőbeteg ellátás megszűnésével 24 órás ügyeleti rendszerrel, folyamatos orvos és asszisztens elérhetÕséggel gondoskodnak az ellátási terület kis betegeiről.  Reggel nyolctól délután négyig hétköznapokon két orvossal működő gyerekgyógyászati szakrendelés működik, melyen a korábbi gondozásokat (vesegondozás, újszülöttek ellenőrzése, magasvérnyomásos és túlsúlyos gyerekek kivizsgálását, kontrollját) továbbra is vállalják. Külön napokon a gyermek tüdÕgyógyászati szakrendelés emelt óraszámban történik: a korábbi hat helyett 12 órában. Ezen az osztályon az eszközállomány is kifogástalan, a légkör pedig változatlanul gyermekbarát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!