Közélet

2011.01.21. 10:05

Veszélyben a nagy tatabányai projekt

Mindent megtesz a tatabányai önkormányzat, hogy a nagy volumenű Vértes Agórája projekt megvalósulhasson. A Közbeszerzési Döntőbizottság a napokban marasztalta el ez ügyben a várost.

Petrik-Wágner

A Közbeszerzési Döntőbizottság a napokban megállapította, hogy a „Tatabánya – a Vértes Agórája projekt megvalósítása felújítással és bővítéssel” tárgyú közbeszerzési eljárásban érvénytelen ajánlatot hirdetett sikeresnek az önkormányzat.

Ahogy arról beszámoltunk, a megyeszékhelyen a Vértes Agórája projekt lényege, hogy a Közművelődés Házától, illetve az épületegyütteshez tartozó helyi múzeumtól egészen a Hotel Árpádig megújul a Szent Borbála tér. A hivatalos nomenklatúra szerint, többfunkciós  közösségi pontot alakítanak ki, seregnyi kiegészítő beruházással, amelyek a városlakók komfortérzetét javítják.

A kérdés viszont az, egyáltalán megvalósulhat-e ez a csaknem kétmilliárdos projekt. A kétségek abból adódnak, hogy a kivitelezés befejezésének és a pénzügyi elszámolásnak december 31-e a határideje. Eddig a környéken egy kapavágás sem történt, viszont a Ház hosszú ideje üres, szellemkastélyra hasonlít. Még egy konzumszerű épülettel „gazdagítva” a város centrumát.

A Közbeszerzési Döntőbizottság döntésével veszélybe került a teljes beruházás. A belváros önkormányzati képviselője, a városfejlesztési bizottság elnöke, Zsidek Ferenc abbéli félelmét fejezte ki, hogy a projekt elmaradásával egy torzó „születik” a város közepén.
– Még egy évet ez a környék így nem bír ki – mondta a városatya. – Gondolják el, tavaly május óta üresen, bezárva áll a Közművelődés Háza. Most meg nem tudni, mi lesz az ügyből. Csak a múzeum elköltöztetése 11 millió forint volt.

A beruházás összértéke 1,8 milliárd forint. Ebből az önkormányzati önrész ennek a 15 százaléka.
– Amennyiben a kormánypárti képviselők nem tudják elintézni, hogy a projekt lezárásának határidejét kitolják, úgy a Vértes Agórája nem valósulhat meg – emelte ki a képviselő. – Oda a program, oda a pénz. A kivitelezés határideje ugyanis december vége, a pénzügyi elszámolással együtt. Amiről tudni illik, hogy legalább egyhónapos procedúra.
Schmidt Csaba polgármestert is megkerestük az ügyben, ám ő dr. Kancz Csabához irányított, aki közleményben válaszolt a kemma.hu kérdéseire.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a majd'' 2 milliárd forintnyi Agóra projektet véghez vigyük, a kezdés időpontja a projekt befejézési meghosszabbításától függ – hangsúlyozta az alpolgármester. – Négy év alatt ez volt az első nagyobb horderejű közbeszerzési eljárás. Fontosnak tartom kiemelni, egy közbeszerzési tanácsadó és műszaki ellenőr véleményét kikérve fogadta el a közgyűlés – egyébként egyhangúlag – a legolcsóbb ajánlatot tevő cég, a Vemévszer Zrt. ajánlatát, a közbeszerzési eljárás a jogorvaslatok miatt öt hónapig tartott.

A Közbeszerzési Döntőbizottság határozatában a közbeszerzési eljárás felülvizsgálatát kérő társaság ajánlatát egyébként érvénytelennek minősítette. A Döntőbizottság személyi felelősséget nem állapított meg. A kemma.hu információi szerint a büntetés összege, azaz a 2 millió forintos bírság, a felelősségbiztosítással rendelkező közbeszerzési tanácsadót, vagy a műszaki ellenőrt terheli.

A projekt számokban
* A Közművelődés Házából (a Tatabányai Múzeummal együtt) multifunkciós közösségi központ létesül.
* A telek területe 9665 m2.
* A beépített terület jelenleg 3393 m2.
* A beépített területbővítés után 3777 m2.
* A ház hasznos alapterülete 6531 m2 (alagsor + földszint + emelet).
* Az építmény magassága 8,7 méter.
* A meglévő 17 gépkocsi parkolón túl 35 új és egy buszparkoló létesül.
* Az épületben 630 kg teherbírású felvonót építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!