Közélet

2010.10.02. 09:52

Új közösségi tér lesz a régi óvodából

Jó ütemben halad a baji kerékpárút építése, s a szakemberek igérik, hogy október 8-ig be is fejezik a munkát. (x)

KEMMA

Baj Község Önkormányzata a KDOP-4.2.2-09-2009-0010 azonosító jelű pályázaton 31 418 005 forintos támogatást nyert a Baj-Tata közötti kerékpárút építésére. A támogatás mértéke a teljes beruházási összeg 85 százaléka, így az önkormányzatnak csupán 5 544 354 forintot kellett biztosítania önerőként.

A kerékpárút Tata belterületi határától a község elején található Tóvárosi utcáig húzódik majd. A beruházás során a kerékpárút a közúti koronához csatlakozik, az útburkolat szélétől két méterre kezdődik, s két méter szélesen épül zökkenőmentes térkő burkolattal. Megvalósítása során két helyen töltésszélesítés megépítése is szükséges; 258 méternyi hosszúságban pedig korlátot helyeznek el. A kerékpárút mentén pedig új fasort telepítenek, s a zöldfelületet is felújítják. A csapadékvíz elvezetésére szikkasztó földvápák és talpárkok is készülnek, majd a KRESZ-táblák elhelyezésére és a kerékpárútnak megfelelő útburkolati jelek felfestésére kerül sor. A befejezés várható ideje: 2010. október 8.

Baj Község Önkormányzatának a 2006-2010 közötti választási ciklusban ez csupán az egyik beruházása volt, előtte is sok fejlesztést hajtottak végre. Néhány példa:

  • Tíz belterületi utca felújítása, köztük a lakótelep megközelítését szolgáló Tóvárosi úté

  • Tájékoztató táblák elhelyezése

  • Tóvárosi úti játszótér építése

  • Eszterházy kútház felújítása a Szőlőhegyen

  • Az 1834-ben készült és megmentett szőlőprés felállítása a közösségi ház udvarán

  • Szent István Általános Iskola világításának korszerűsítése

  • Kompetencia alapú oktatás fejlesztése az iskolában
  • Folyamatban van az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítása a régi óvoda épületében, ahol a település lakói számára egy új közösségi szintér jön létre könyvtárral, teleházzal, információs szolgáltatásokkal, előadótermekkel. Működése 2011. január 1-jével indul, ahol egy főállású munkatárs szervezi majd a programokat a Bajon élők igényei szerint.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!