Közélet

2010.06.17. 09:14

Percről percre a tatabányai közgyűlésről

Bencsik János elköszönő beszédével kezdődött meg csütörtök reggel a tatabányai képviselő-testületi ülés.

Kemma.hu

11:25 A vis maior alaphoz fordul a város az esőzések utáni kárenyhítésért. Schmidt Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy kiderült, a Turul-hegyoldalba csak a legnagyobb körültekintéssel lehet majd építkezni, hiszen akár életveszélyt is okozhat a szakszerűtlen csapadékvíz-elvezetés.

Több képviselő is felvetette, hogy a május-júniusi özönvízszerű esőzés mutatott rá egy régóta húzódó problémára. Részletes felmérést kellene végezni a vízelvezető csatornákról és a nyílt vizek folyásáról. Ha ez elkészül, a következő testületnek lehetősége lesz a fejlesztésekre is.

10:53 Az Építők útja 8. szám alatti épület támogatásáról kezdtek tárgyalni a képviselők. A társasház a nagy esőzések alatt annyira beázott, hogy egy héten keresztül még áram sem volt az épületben. Fekete Miklós (MSZP) elmondta, a csapadékvíz-elvezető csatornát a város nem tartotta karban. Takács Péter csatlakozott az előterjesztéshez.

- Döbbenetes volt a látvány. Még a szennyvíz is befolyt. Egy idős hölgynél a teljes padlószerkezet eltűnt. A környéken élők, ahogy tudtak, segítetettek. Volt, aki a gyerekeket vette magához pár órára, mások főztek - részletezte a történteket Takács Péter.

A képviselők végül elfogadták, hogy a 2011. évi költségvetésből 26,7 millió forintot biztosítanak az Építők út 8. számtól a kutyafuttatóig a csapadékvíz-hálózat felújítására. Emellett hétszázezer forintból a társasház elé helyezi a nem megfelelő elektromos csatlakozó szekrényt.

9:00 A közgyűlés munka elkezdése előtt Bencsik János polgármester bejelentette, hogy a polgármesteri címről lemondott, és a város vezetésével, az önkormányzati választásokig, Schmidt Csaba alpolgármestert bízta meg. Bencsik János megköszönte az eddigi testületek, az önkormányzati apparátus munkáját, majd minden képviselővel kezet fogott.

Nagy László prépost, bánhidai plébános kért szót:

- Kívülállóként is kösznöm az eddigi szolgálatot. Egyik szemem sír, másik nevet. Sír, mert Bencsik János elmegy, de nevet, mert magasabbról szolgálhatja a várost. Isten áldását kérem Schmidt Csaba alpolgármesterre is - mondta.

A prépost szolidaritást és emberi méltóságot kért a város vezetésétől, a képviselőktől.

- De amiért most szót kértem. Szeretném a képviselőtestületnek átnyújtani azt a javaslatot, amely szerint Bencsik Jánost válasszák meg az idén a város díszpolgárává - mondta el Nagy László.

Lukács Zoltán is szót kért. Elmondta, véleménye szerint egy korszak lezárul, és egy új indul el a mai nappal.

- Húsz év egy életben is rendkívül fontos. Nemhogy polgármesteri szolgálatban eltölteni. Bár voltak politikai vitáink, ellenfelek is voltunk, de ez a képviselő-testület túl tudott lépni önmagán, ha a város érdekéről volt szó. Ebben komoly szerepe volt Bencsik Jánosnak is, hiszen éppen a vezető az, akinek egy konszenzus létrehozásánál engednie kell. Tiszteletemet és köszönetemet fejezem ki a magam és a szocialista frakció nevében, hogy mindent megtett ezért a városért. Az új megbízásához sikereket kívánunk! Olyan ez, mint a váltó futás. A váltó pontra beér a versenyző, csak itt nem egy, hanem több futó is indul a botért. Bárki is veszi át majd a stafétát, magasra tett léc elé áll majd - mondta Lukács Zoltán.

Bereznai Csaba a Fidesz frakció nevében szólt.
- Végiggondoltam, mikor találkoztam először Bencsik Jánossal. Egy újévi koncert volt. Elkéstem, így csak a lépcsőn jutott hely nekem. Egy torzonborz, szakállas ember ült mellém. Aztán bejelentették, hogy Bencsik János nyitja meg a koncertet, és ez a torzonborz ember felállt, és egy fantasztikus beszédet tartott. Azóta megborotválkoztál. Én pedig megismertem a munkádat, személyiségedet. Köszönjük a munkát - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!