Közélet

2010.06.04. 09:26

Elöntötte a víz a színházi sikereket

Mintegy 45 ezer jegyet adtak el a tatabányai Jászai Mari Színház előadásaira a nemrég zárult évadban, azaz nagyságrendekkel többen voltak kíváncsiak a színház produkcióira, mint az elmúlt években bármikor. Ugyanakkor kétarcúra sikeredett a szezon, hiszen Thália megújult „szentélyében” nincs minden rendben – különösen az esőzésekkor.

Petrik J./Takács Z.

Május közepén – amikor az orkánerejű szél és a zápor lecsapott a Jászai Mari Színház Népházra (is) – gyorsan kiderült, amennyiben valamelyik darabban esőre, lecsorgó vízre lenne „díszletként” szükség, az most nem kerülne sokba. A másfél éve, mondhatni horribilis költségvetéssel felújított intézmény minden szintje ázott.

A színpadon és a nézőtéren is esett az eső

A kivitelező Magyar Építő Zrt. a helyszínelést és a kárfelvételt követően, már másnap megkezdte a kármentesítést, amely az épület bizonyos pontjain még ma is tart. A műszaki ellenőrzést a Főber Zrt. végezte a város beruházási irodájának koordinálása mellett. A javításokat ellenszolgáltatás nélkül végzik az érintettek.

– Májusban még komoly gondot okozott az eső. Volt, hogy a színpadon és a nézőtéren is esett – jegyezte meg Harsányi Sulyom László színi direktor. – Ennek felfogására szabályos ereszcsatornát kellett építenünk a deszkákon. Csaknem harminc ponton őrködtünk vödörrel és felmosóronggyal. A júniusi esőzéseket – és nyomukban az újabb beázásokat – már „szeretettel” vártuk, mert május végén tartottuk az évad utolsó előadását.

A képviselő is kérdezett

A színház beázásának ügyét a városatyák is megtárgyalták. Takács Péter, a városfejlesztési bizottság vezetője élénken érdeklődött a jelentős összegekért felújított létesítménynél tapasztalt gyors állagromlás okairól. A közgyűlésen azt is kérte az illetékesektől, hogy a képviselő-testület tagjai kapjanak tájékoztatást a ház hibajegyzékéről. Mi viszont Takács Pétert kértük arra, hogy mint képviselő és mint színházbajáró mondja el lapunknak a véleményét.

– Nem véletlenül érdeklődtem a részletekről az önkormányzati ülésen, mert most csak arról tudok beszámolni, amit jómagam is láttam – mondta a bizottsági elnök.

– A főlépcső mellett omladoznak a burkolatok. A parkoló térkőburkolata jól érzékelhetően megsüllyedt. Érdeklődtem a beruházóktól is, mert ez az objektum ezer sebből vérzik. A hibalista tételei meghaladják a százhúszat. Köztük találhatók a mostani beázás okozta károk. Az a minimum, hogy ezeket a hibákat garanciában javítsák ki. Abban is biztos vagyok, hogy a kivitelező cégnek én többet munkát a városunkban nem adnék. Ezek után pedig arra lennék a legkíváncsibb, hogy a pótmunkákra igényelt nyolcszáz milliót mire költötték. Véleményem szerint hiba volt kifizetni teljes mértékben a fővállalkozót. Jó lecke ez a városnak, hogy a jövőben – saját érdekei védelmében – tartsa vissza a számla kiegyenlítésére fordított összeg egy részét.

A hibaelhárítás

Lukács Tamás, a polgármesteri hivatal beruházási irodájának vezetője viszont azt emelte ki, hogy a május 16-17-ei zápor és vihar okozta problémákat azonnal elhárították, anélkül, hogy a színháznak a működését szüneteltetni kellett volna.

– A rendkívüli időjárás miatti beázásokat az üzemeltető nekünk és a kivitelezőnek is jelezte – hangsúlyozta a szakember. – A bejelentés abszolút jogos volt, hiszen kritikus helyeken is csorgott a víz, mint a színpad, vagy az elektromos kapcsoló szekrények környékén. Mi, szinte egy időben érkeztünk ki a Magyar Építő Zrt. képviselőjével a létesítménybe. A menetrend: helyszínelés, kárfelvétel, jegyzőkönyv. Egy nappal később már a hibaelhárítás is zajlott, sőt a helyreállítás most is tart, az úgynevezett C-épület környékén éppen az elektromos szekrény beázását okozó hibákat számolják fel. A kivitelező folyamatosan dolgozik, minden ellenszolgáltatás nélkül.

Hibaelhárítási menetrend*

1. A színpadbeázások megelőzésére a dongaboltozaton kármentő szigetelés készült – május 18-án

2. Az elektromos felülvizsgálat és az üzemszerű működtetés biztosítása megtörtént – május 19-én

3. A nyílászárók felülvizsgálata, tömítések, küszöbök ellenőrzése, az összefolyók, gépészeti vezetékek ellenőrzése, a tetőszerkezet, különös tekintettel a díszeknél és építményeknél az áttörések, csatlakozások, takarások, bádogos fedések átvizsgálása, a teraszszigetelések ellenőrzése megtörtént – május 21-én.

* A kivitelező Magyar Építő Zrt. jelentése alapján, amelyet Kasza Kálmán termelési vezérigazgató-helyettes és Hollós István, termelési igazgató láttak el kézjegyükkel.

Tervek és előírások

Az épület korszerűsítését a hatályos jogszabályokban foglalt keretek között tervezték. A tervező kezét ezek is kötik. Például az akadálymentesítés miatt nincsenek küszöbök, így szinte lehetetlen a szigetelés az ajtó és a padozat között. A tűzvédelmi előírások szerint az ajtóknak befelé kell nyílniuk... Amikor a vihar lecsapott az épületre, a 80 km-es szél gyorsan kinyitotta a teraszajtókat. Az épület beázása 90 százalékban ilyen helyeken „indult el.”

Az évad és a sikerek

Az idei évad utolsó Olivér!-előadása előtt tartotta évadzáró ülését a Jászai Mari Színház társulata. Harsányi Sulyom László igazgató beszámolt az elmúlt évad legfontosabb történéseiről, ismertette a nézettségi adatokat és szólt a jövőről.

Elmondta: a tatabányai színház történetének legfontosabb eseménye a tavaly nyáron befejeződött rekonstrukció, és a szeptemberi színházmegnyitó volt, hiszen az épület akkortól vált igazán alkalmassá előadásokra. Üröm az örömben, hogy az épület problémákat, hibákat is rejtett és rejt a mai napig. Ezek felszámolása és elhárítása gyakorlatilag egy éve zajlik, legutóbb például az esős időben sok helyen tapasztalt beázás okozott gondot.

A teátrum anyagi helyzetét tekintve elhangzott, hogy a színházi törvény és a megváltozott finanszírozás miatt körülbelül százmillió forinttal lesz kevesebb az intézmény összköltségvetése a következő évadban. Ezt a hiányt más forrásokból próbálják csökkenteni: a kompenzációs pályázat eredményétől és a jegybevétel alapján adható, társasági adókedvezmény igénybevételére jogosító, úgynevezett jegyártámogatás kihasználásától függően mintegy 40-50 millió forintos bevételre számítanak. A kompenzációs pályázat eredménye még nem ismert, ezért a jövő évad műsorának közzététele is csúszik, és június közepe előtt nem valószínű, hogy bérleteket tudnak „hirdetni”.

A direktor megköszönte a társulat helytállását és büszkén jelentette ki, igazi színház működött idén Tatabányán, amelyben a műszaki személyzettől a művészeti háttérmunkát végzőkig – a feszített tempó és a rendkívüli elvárások ellenére – mindenki maximálisan és kitűnően teljesített.

A tatabányai teátrum számokban

Az idei évadban hat saját, új produkciót állítottak színpadra. Összesen 188 eladást tartottak, és 17 vendégprodukciót fogadtak az épületben. Határon túl és az országban csaknem tíz helyen mutatkoztak be. A színháznyitó díszelőadás, a Kaukázusi krétakör – Tatabánya című produkciót a Nemzeti Színházban is nagy sikerrel játszották. Az intézmény rendezvényein az össznézőszám mintegy 45 ezer volt, ez nagyságrendekkel több, mint az elmúlt években bármikor.

Elismerték a színészeket

Harsányi Sulyom László a társulat művészeinek szakmai sikereit kicsit a színház sikerének is nevezte: Margitai Ági Kossuth-, Egyed Attila Jászai Mari-díjat kapott márciusban, de az elmúlt évek díjazottjaira is joggal lehet büszke a színház, többek között Tóth Ildikó Érdemes művész kitüntetést, Novák Eszter, Honti György és Scherer Péter Jászai-díjat, Kárpáti Péter pedig József Attila díjat vehetett át.

2. Az elektromos felülvizsgálat és az üzemszerű működtetés biztosítása megtörtént – május 19-én

3. A nyílászárók felülvizsgálata, tömítések, küszöbök ellenőrzése, az összefolyók, gépészeti vezetékek ellenőrzése, a tetőszerkezet, különös tekintettel a díszeknél és építményeknél az áttörések, csatlakozások, takarások, bádogos fedések átvizsgálása, a teraszszigetelések ellenőrzése megtörtént – május 21-én.

* A kivitelező Magyar Építő Zrt. jelentése alapján, amelyet Kasza Kálmán termelési vezérigazgató-helyettes és Hollós István, termelési igazgató láttak el kézjegyükkel. A tatabányai teátrum számokban Az idei évadban hat saját, új produkciót állítottak színpadra. Összesen 188 eladást tartottak, és 17 vendégprodukciót fogadtak az épületben. Határon túl és az országban csaknem tíz helyen mutatkoztak be. A színháznyitó díszelőadás, a Kaukázusi krétakör – Tatabánya című produkciót a Nemzeti Színházban is nagy sikerrel játszották. Az intézmény rendezvényein az össznézőszám mintegy 45 ezer volt, ez nagyságrendekkel több, mint az elmúlt években bármikor. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!