Közélet

2010.05.11. 14:39

Továbbgyűrűzik a Vért-ügy: az MVM szembemegy a kormánnyal

Vízió 2010, ... hó, ... nap. Bezár az erőmű. Megszűnik a távhő-szolgáltatás. A tömbházak kivert ablaküvegen kályhacsövek kandikálnak ki. Így füstölög Oroszlány, miközben nem füstölög az erőmű kéménye.

Petrik József

A főtulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. május 18-ra tervezett rendkívüli közgyűlésének hetedik pontja kiverte a biztosítékot. A napirend zanzásított változata: csődeljárást és felszámolást indítványoz az MVM a Vértesi Erőmű Zrt. ellen.

Kedden, az oroszlányi Bányász Klubban politikusok és városatyák igyekeztek – képletesen – helyére rakni azt a bizonyos biztosítékot, egy tájékoztató keretében. Tegyük, hozzá időközben a tulajdonos honlapjáról lekerült a rendkívüli közgyűlés témája. De gyanítjuk, csak a honlapról.

Rajnai Gábor, Oroszlány polgármestere a sajtó képviselői előtt érzékletesen vázolta fel a jelenlegi állapotot és – amennyiben lakat kerül az erőműre – a várható következményeket.

– Ha a hetedik napirendi ponthoz tartja magát az MVM, az drasztikus hatással lesz az egész városra és a kistérségre – emelte ki a városatya. – A bányától nyolcszáz ember el kell bocsátani, majd a teljes vertikum felszámolásával valamennyi munkahely megszűnne. Miközben úgy tudjuk, hogy érvényben lévő kormányhatározat létezik a Vért 2014-ig történő működéséről.

A polgármester ezt követően szólt, a bezárás „folyományairól” is. A milliárdos adóbevétel csökkenéséről, a távhőszolgáltatás akadályoztatásáról, a munkahelyek megszűnéséről. Egy szólva, egy város „élhetőségéről”.

Keleti György, a térség még négy napig hivatalban lévő országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az MVM vezetése évek óta a bajok kezelésének leghatásosabb módszerét a cég bezárásában látja.

– A kormányhatározat azonban a Vért további működtetésére utasította a főtulajdonost – emelte ki az ismert politikus. – A határozatban változtatás azóta sem történt. Az MVM, „önkényesen” szembe megy a kormány döntésével. A Vért korábbi és jelenlegi vezetését is azzal bízták meg, hogy mérsékelje a veszteségeket. Az energiai ipari vállalat a konszolidálás érdekében végre hajtott már létszámleépítést. A mostani elképzelések azonban egyértelmű prekoncepciót tükröznek. Információink szerint, a társaság új vezetője egy – elsősorban – cégfelszámolásban jártas ember lenne.

A pénzügyminiszter Oszkó Péter a közelmúltban Oroszlányban járt, és kitért a Vért ügyére is. A tárca vezetője hosszabb, alaposabb elemzést sürgetett a cég működtetéséről, amelyben a szociális, munkaügyi, illetve a várost érintő problémák élveznek prioritást.

Lukács Zoltán megyei országgyűlési képviselő, arról szólt, hogy az itt élők „átlátnak a szitán”. Az MVM rendkívüli közgyűlésének oly'' sűrűn emlegetett hetedik pontját egész biztosan nem a regnáló kormány kezdeményezte.

– Nyolc évig a térség honatyája azon fáradozott, hogy ne zárják be a vállalatot – emelte ki a képviselő. – A tervezett bezárás dátumát senki sem változtatta meg. A kormány most is utasította a főtulajdonost, hogy a bezárással foglalkozó napirendi pontot – a hetest – töröljék a rendkívüli közgyűlés programjából. Furcsa lenne, ha politikai sumákság miatt háromezer család megélhetését valakik veszélybe sodorhatnák...

Jövőkép

Az utolsó hazai mélyműveléső bánya szénvagyona minimálisan 2020-ig elegendő. Eddig szól a Vért működési engedélye is, és a hőerőmű, valamint az Oroszlányi Szolgáltató Zrt., mint távhő-szolgáltató megállapodása is az ellátási kötelezettségről. Lazók Zoltán, a zrt. vezérigazgatója ennek apropóján elmondta, hogy a város nyolcezer lakóingatlanából, ötezer érintett a távhő-ellátásban. Az erőmű bezárását követően 4-6 milliárdos beruházásra lenne szükség, valamilyen fűtőmű megépítésére. Az átállás átmeneti ideje minimálisan három év lenne. Ma Oroszlányban országosan a harmadik legalacsonyabbak a távhőárak. Az átállás után...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!