Közélet

2010.05.05. 18:43

Szabó Pál: május 18-ig nem lesz elbocsátás a Vértesi Erőműnél

Május 18-ára rendkívüli közgyűlést hívott össze a többségi tulajdonos MVM Zrt. a Vértesi Erőműnél. Azt rebesgetik, a közgyűlésen menesztik Szabó Pál vezérigazgatót, és helyére egy „top-felszámolót” neveznek ki. A térség újdonsült fideszes képviselője szerint a döntés előkészítetlen.

Petrik József

A Vértesi Erőmű Zrt. felszámolását tervezi fő tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek (MVM).  A Vértesi Erőmű működéséhez a tulajdonos havi egymilliárd forinttal járul hozzá. Gazdasági, pénzügyi szempontból tehát valamilyen érdemi intézkedés mindenképpen indokolt. Pár hete az MVM csődeljárást akart kezdeményezni, ám jelenleg négymilliárd forint van az erőmű számláján, ami a csőd kimondását nem teszi lehetővé.

Gázfüggőség és a „bűnös” szénfillér

A döntéshozók tisztánlátását segíteni kell. Ellenkező esetben a Vértesi Erőmű Zrt. sorsa megpecsételődik. A hazai szénből fejlesztett Vért-áram termelési költségét az import gázzal, a biomasszával és az egyéb alternatív energiahordozókkal versenyeztetve nem kaphatunk objektív képet.

Tavaly novemberben a IV. Energia Fórumon Orbán Viktor, leendő miniszterelnökünk jelentette ki: „Csökkenteni kell a gázfüggőséget! … a világ energia felhasználása rövid csökkenés után ismét nőni fog …”.

Az energiaellátás biztonsága érdekében más országok is használják a válságok áthidalására, a bányák megtartására az unió által engedélyezett támogatási lehetőséget – a Vért esetében már szinte bűnként emlegetett – szénfillért.

Szabó Pál: Keleti György körme szakadtáig védte az erőművet

A Vértesi Erőműnél a többségi részvényes kezdeményezésére május 18-án rendkívüli közgyűlést hívtak össze. Minden törvényes, hiszen „meghívó” a társaság alapszabályának 19. pontjára hivatkozik.

– Azt az ígéretet kaptuk, hogy kettőezer-tizennégyig működhet az erőmű-bánya vertikum – emelte ki dr. Szabó Pál, a Vértesi Erőmű vezérigazgatója, akinek felmentését rebesgetik. – Információim szerint május 18-án az elbocsátásomról is döntenek, ezért talán nem is engem kellene kérdezni a jelenlegi helyzetről. – Én kimentem a Márkushegyi Bányaüzembe, odaálltam a dolgozók elé, és elmagyaráztam, hogy kétezer embert el kell küldenünk, és csak ezerháromszázan maradhatnak. Akkor arra is ígéretet tettem, hogy amíg én maradok az elsőszámú vezető, további elbocsátások nem lesznek. Május tizennyolcig már csak ezt tudom garantálni.

A főrészvényes MVM Zrt. birtokolja a „papírok” 98,7 százalékát. A személyi változásokról történő szavazás „lefutott”.

– A kialakult helyzettel kapcsolatban – hangsúlyozta a cégvezető – kiemelném, hogy a térség országgyűlési képviselője, Keleti György körme szakadtáig védte a munkavállalók és a társaság érdekeit is.

„Top-felszámoló” kerül a Vért élére?

Információink szerint a május 18-ra tervezett közgyűlésen menesztik dr. Szabó Pál vezérigazgatót. A vezetőváltás napirendben terjesztik elő, a nem túl hízelgő jelzővel titulált, „top-felszámolónak” tartott Magyari József  nevét, mint, aki alkalmas a társaság irányítására. Ebből arra lehet következtetni, hogy a közeljövő trendje a felszámolás.

Rajnai Gábor, a húszezer lakosú Oroszlány polgármestere  az MVM Zrt. tervezett lépésével kapcsolatban megjegyezte, az erőmű-bánya vertikum felszámolása, bezárása súlyos szociális, megélhetési problémákat vethet fel a térségben.

– Előzetes számítások szerint legalább ezerötszázan maradnak munka nélkül, köztük mintegy nyolcszáz bányász – mondta a város vezetője. – Második „körben” a településünk elesne a több százmillió forintos iparűzési adótól. Az igazi érvágást az erőmű távhőszolgáltatásának megszűnése jelentheti. Mi mindenképpen kiállunk az erőmű fennmaradása mellett.

Czunyiné: Erősen kifogásolható a döntés

A térség újdonsült parlamenti képviselője Czunyiné dr. Bertalan Judit első felvetése a témával kapcsolatban az volt, hogy a rendkívüli közgyűlés előkészítetlen. A döntés nem veszi figyelembe a munkahelyek védelmét, a munkavállalók érdekeit.

– Ezt a helyzetet nem a leendő kormány idézte elő – emelte ki a képviselő asszony. – Erősen kifogásolható, ha egy ilyen nagy horderejű stratégiai döntést a kormányváltás előtt szándékoznak végrehajtani. Miközben úgy ítélem meg, nem törődnek a dolgozók jövőjével, munkahelyével. Dr. Szabó Pál válságmenedzserként érkezett a Vért-hez, leváltásának okai is ismeretlenek számomra. Úgy gondolom, a cég ügyében elsődleges lenne a tisztánlátás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!