Közélet

2010.04.17. 15:02

Kilencvenhét millió forintból újították fel az iskolát

Kilencvenhét millió forintot nyert a település iskolája és óvodája felújítására a Közép-Dunántúli Operatív Program jóvoltából. A bővült és megszépült intézményben még a vakok által is „olvasható” Braille-írással is kiírták a termek nevét.

Karóczkai-Müllner Helga

Weilandits István polgármester büszkén mutatta meg polgármester kollégáinak a település felújított és bővített általános iskoláját és óvodáját, amelyet pénteken adtak át. Igaz, a tanulók és a kis óvodások az idei tanévben még nem veszik birtokba az új intézményt, de az új multifunkcionális termet már az elkövetkező hetekben is használják.

Először Keleti György, a térség országgyűlési képviselője lépett mikrofonhoz, aki beszédében kitért a választásokra, s köszöntötte a térség frissen megválasztott új országgyűlési képviselőjét, Czunyiné dr. Bertalan Juditot, aki szintén részt vett az ünnepségen.
  
– Több mint három éve vetődött fel a kistérségben, hogy az átalakított iskolaszerkezetet felújított iskolák is kövessék. Csaknem félmilliárd forintot nyert el öt település, Súron, Rédén és Császáron már átadták a felújított iskolákat, Bakonyszombathely iskolája a befejezés előtt áll. Jó érzés tudni, hogy Kisbéren az óvodától kezdve az általános iskolán át és a középiskolákig mindegyik intézményen dolgoznak, s egyedülálló, hogy a kistérség több települése és a székhelye is ilyen jelentős összegű támogatáshoz jusson – emlékezett vissza.

Kiemelte: fontos, hogy eljutottunk odáig, hogy az esélyegyenlőségről nem csak beszélünk, de az meg is valósul.  – Tizennyolc évig voltam a térség képviselője, szép emlékeket őrzök erről az időről – mondta végül Keleti György.

Pölöskei József, a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás elnöke és rédei polgármester arról beszélt, hogy négy éve állt össze az iskolafejlesztéseket összegző koncepció, amelyben a fő célkitűzések az épületek állapotának javítása, bővítése és az oktatás minőségének javítása szerepelt.

– A célok megvalósításához kerültünk közelebb, amikor társultunk, mert beláttuk, közösen könnyebb. Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Császár, Súr és Réde sikeres pályázatával tíz település diákjai tanulhatnak huszonegyedik századi körülmények között – emelte ki Pölöskei József.

Weilandits István polgármester az épület múltjáról is beszélt. Érdekesség: 1750-ben épült, urasági és fogadó épület volt. Hozzátette: a kilencvenhét milliós támogatást még harminchatmillió forinttal egészítették ki, két és félmilliót költöttek eszközökre.

– Nálunk kezdődött meg az öt település közül a legkésőbb a felújítás tavaly december kilencedikén, mert meg kellett ismételni a közbeszerzési eljárást az irreálisan magas kivitelezési költségek miatt. A nyertes végül remek munkát végzett, mert decemberre nyolcvan az építkezés nyolcvan százalékkal elkészültek. 1771-ben épült az első iskola Bakonysárkányban vályogból. Az iskola akkor is a település központja volt, és most is az – mondta a polgármester.

Az új épület teremjelző táblái is egyediek

Benisné Manner Melinda iskolaigazgató kalauzolta végig a felújított és bővített épületben a vendégeket. Büszkén mutatta meg az új, ergonomikusan kiképzett padokat és székeket, amelyek érdekessége, hogy minden osztályban más méretben készültek, s az elsősöké sokkal könnyebb. Az új épület teremjelző táblái is egyediek, a kétkultúrájú alkotópadlás fazekas részlegén készítették, a termeket pedig Braille-írással is rögzítették.

Az felújított iskolarész felújított új cserépborítást kapott, a szerkezetet megerősítették. Kicserélték a nyílászárókat, megújultak a mosdók és a fűtésrendszer. Az eredeti épület egy 200 négyzetméteres szárnnyal bővült, itt tantermek, étkező és kiszolgálóhelyiség kapott helyet. Az új multifunkcionális terem százötven négyzetméteres.

Az felújított iskolarész felújított új cserépborítást kapott, a szerkezetet megerősítették. Kicserélték a nyílászárókat, megújultak a mosdók és a fűtésrendszer. Az eredeti épület egy 200 négyzetméteres szárnnyal bővült, itt tantermek, étkező és kiszolgálóhelyiség kapott helyet. Az új multifunkcionális terem százötven négyzetméteres. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!