Közélet

2010.02.02. 21:13

Vagyonnyilatkozat: Nem gyarapodtak parlamenti képviselőink

Komárom-Esztergom megye országgyűlési képviselői nem gyarapodtak túl sokat, legalábbis erről árulkodnak vagyonnyilatkozataik. A 2009-es beszámolók mellett elővettük a 2008-as és 2007-es bevallásokat is, hogy megnézzük, a parlamenti ciklus három teljes éve alatt jutottak-e egyről a kettőre.

Szűr Annamária

A február elsejei határidőt mindegyik országgyűlési képviselőnk betartotta, leadták 2009-es vagyonnyilatkozataikat. A most beadott és a korábbi években megismert bevallásokból csemegéztünk.

Bencsik János (Fidesz) tatabányai polgármester és fideszes országgyűlési képviselő ahogy a korábbi években, úgy most sem vásárolt autót, sőt a nevén sincs semmilyen jármű. Továbbra is tulajdonosa a 2008-ban megvásárolt békésszentandrási üdülőterületnek és az 1996-ban örökölt szintén békésszentandrási szántónak, s noha egy év alatt elolvadt 5,4 millió forintnyi készpénze, megtakarításai növekedtek. A MOL-részvény mellett ugyanazt a 17 ezer forintot tüntette fel a képviselő, azonban takarékbetétben 2,4 millió forintot, lakossági folyószámlán pedig 4,82 millió forintot sikerült felhalmoznia. Ez utóbbi összeg egyébként 320 ezer forinttal több, mint egy évvel korábban volt.

Dr. Horváth Klára MSZP-s képviselő évről évre gyarapította készpénzét, s picinyenként hitelét is. Míg 2007-ben 12,7 millió forint készpénze, addig a következő évre előbb 15,4-re,majd 2009-re 16,2 millió forintra tornászta fel. Emellett tartozása előbb kilencszázezer, majd nyolcvanötezer forinttal 32,985 millió forintra emelkedett. Négy ingatlanját megőrizte a tavalyi évben is, országgyűlési képviselői és polgármesteri fizetését pedig ingatlan bérbeadással egészíti ki: a Derű Háza Nonprofit Kft. 1,56 millió forintot fizet ki neki éves szinten.

Keleti György szocialista képviselő lakossági folyószámlája majd'' a felére, 669 245 forintra apadt, devizaszámlája ugyanakkor mintegy 312 ezer forintnyi összeggel gyarapodott egy év alatt. KH biztosításának értéke egy fillért sem változott (93152 forintot kóstál), viszont nyugdíj-előtakarékossági számláján, amelyet feltehetően tavaly nyitott (vagy az azt megelőző években nem volt rajta pénz, ezért nem is szerepelt vagyonnyilatkozatában) 2009. év végén már 1 046 000 forint volt.

Lukács Zoltán szocialista honatya 2008-ban vásárolt hét éves hitelre egy akkor három éves Skoda Superb-t. Jelenleg is ezzel az autóval jár, emellett MKB részvényekben egymillió forintja van, takarékbetétben ugyanennyi, folyószámláján pedig 1,759 millió. A 2009-es és a 2008-as vagyonnyilatkozatot összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy a részvényeket tavaly vásárolta, folyószámláján pedig kevesebb pénzt tartott, mint egy évvel korábban.

Meggyes Tamás (Fidesz) esztergomi polgármester és országgyűlési képviselő növelte ingatlanjai számát: egy 845 négyzetméteres külterületi erdő földhasználati jogának jogosultja lett. Az erdő Búbánatvölgyben található, abban az utcában, ahol Meggyes Tamás háza is áll. Meggyes Tamás három és fél millió forint készpénzzel is rendelkezett 2009-ben, emellett a 2008 őszén felvett kétmillió mellé újabb hárommillió forintos munkáltatói kölcsönt vett fel. Tartozásai így, az építési kölcsönnel együtt 27,5 millió forintra rúgnak. Az esztergomi politikus saját bevallása szerint másfélmillió forintot tett félre 2009-ben, ötmillió forintot pedig egy magánszemélytől vett kölcsön.

Dr. Schvarcz Tibor tatabányai szocialista képviselő lakás-és autóhitelét is egy-egy millió forinttal csökkentette 2009-ben az előző évhez képest. Ford C Max-ját még 2008-ban vásárolta. Vagyonnyilatkozata szerint akkor kétmillió forintos kölcsönt vett fel rá.

Tatai-Tóth András (MSZP) ugyanazzal az 1995-ös Golffal jár. Míg 2007-ről 2008-ra tartozását tudta csökkenteni, mégpedig hétmillióról 5,6 millió forintra, addig ezt tavaly már nem sikerült abszolválnia: ugyanúgy 5,6 millió forint szerepel a "pénzintézettel szembeni tartozás" rublikájában.

Dr. Tittmann János (MSZP) a Relabor és a Relab-Slov SRO. Kft-k résztulajdonosaként nem vett fel osztalékot 2009-ben. Hatmillió forintos készpénzállománya megmaradt 2008-ból, viszont míg megtakarításait korábban csak Arany Armada Biztosításban és forintban tartotta, addig 2009-ben már Aviva Eurogard-ban is tartott 1211 eurót.

Winkfein Csaba (MSZP) esztergomi képviselő igen szerény 2009-es évet tudhat maga mögött: ugyanazzal az autóval jár, mint amit korábban vásárolt, ugyanannak a lakóháznak a tulajdonosa, semmilyen gazdasági társaságban nem érdekelt, ellenben 5,5 millió forintos tartozását félmillió forinttal csökkenteni tudta.

Zatykó János országgyűlési képviselőként, komáromi polgármesterként és a Klapka György mezőgazdasági Szövetkezet szövetkezeti elnökeként is kap fizetést, valamint nyugdíjas is. Szövetkezei elnökként a bére százezer forint, nyugdíja pedig 230930 forint.

A vállalkozó szelleműek

Dr. Horváth Klára, Meggyes Tamás, Tatai-Tóth András és dr. Tittmann János a gazdasági életben is aktív szerepet vállal. Bábolna polgármestere, dr. Horváth Klára a Derű Háza Kht. ügyvezetőjeként és annak 97 százalékát birtokolva ügyködik.

Meggyes Tamás a MENTEST 2009 Képző és Tanácsadó Kft. tulajdonosa 1/3-arányban.

Tatai-Tóth András a Ligua Tothal betéti társaság kültagjaként 33 százalékos tulajdoni érdekeltséggel bír.

Dr. Tittmann János a Relabor és a Relab-Slov SRO Kft-k résztulajdonosaként 2009-ben nem kapott sem fizetést sem osztalékot, mint 2008-ban a Relabortól.

Meggyes Tamás a MENTEST 2009 Képző és Tanácsadó Kft. tulajdonosa 1/3-arányban.

Tatai-Tóth András a Ligua Tothal betéti társaság kültagjaként 33 százalékos tulajdoni érdekeltséggel bír.

Dr. Tittmann János a Relabor és a Relab-Slov SRO Kft-k résztulajdonosaként 2009-ben nem kapott sem fizetést sem osztalékot, mint 2008-ban a Relabortól. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!