Közélet

2010.02.06. 11:40

LMP-s dicséret, MDF-es kritika az MSZP-s felajánlásra

Kilián Géza, Tatabánya szocialista országgyűlési képviselő-jelöltje elérhetővé teszi felesége és gyermeke vagyonnyilatkozatát is, valamint felkéri a többi párt jelöltjét: tegyenek ők is így. Megkérdeztük a megyeszékhelyen indulókat, mit szólnak a felajánláshoz. Az érintett családtagok közül elsőként Bencsik János fideszes polgármester és képviselő-jelölt felesége reagált.

kemma.hu

Pénteken sajtótájékoztatót tartott Kilián Géza, az MSZP tatabányai országgyűlési képviselőjelöltje. Hangsúlyozta: neki nincs vagyoni jellegű takargatnivalója, és reméli, politikai ellenfeleinek sincs. A szocialista jelölt úgy döntött, hogy már most, a nyilvános vagyonnyilatkozata mellett mindenki számára elérhetővé teszi felesége és gyermeke vagyonnyilatkozatát is honlapján.

Egyúttal felkéri a többi párt képviselőjelöltjét, hogy ők is tegyék átláthatóvá saját vagyoni helyzetüket, illetve családjuk vagyoni viszonyait.
Megkérdeztük a megyeszékhely többi országgyűlési képviselő-jelöltjét is:
Bencsik János (Fidesz-KDNP): – Kétségbeesett emberek kétségbeesetten gondolkodnak és cselekszenek. Remélem, hogy jelölttársam Tatabánya gondjaival is kíván foglalkozni: a városban új munkahelyeket kell teremtenünk.

Vágó Sebestyén (Jobbik): – Egyik fontos pontja a Jobbik programjának a politikus-bűnözés megszüntetése, ezért szerintünk a ciklus végén kötelező vagyonosodási vizsgálatot kell tartani a képviselőknél az 5000 lélekszámnál nagyobb településeken, a kisebb helyeken pedig szúrópróbaszerűen. Természetesen mandátumszerzés esetén alávetem magam a vagyonosodási vizsgálatnak.

Ludányi Tamást, az MDF tatabányai jelöltjét nem értük el. Jagarics Ferenc, a párt megyei elnöke: – Szemfényvesztés! Akár a szűkebb baráti kör nevére is át lehet íratni a vagyont. A számon kérésen, a törvényeken kell jelentősen szigorítani.

Szilágyi László (LMP): – Mindenképpen dicséretes a felajánlás, szép gesztus, de a vagyonnyilatkozat csak a jéghegy csúcsa. Az LMP például már több mint egy éve előállt az antikorrupciós 12 ponttal, de a pártok nem nagyon reagáltak rá.

Bencsik János felesége nyílt levél keretében tett eleget a szocialista kérésnek. Bencsikné egyben vendégségbe is invitálta a Kilián-családot.

– Érdekes, hogy Kilián úr számára a jelenlegi helyzetben jelölttársai feleségeinek és gyerekeinek vagyonnyilatkozata jelenti a legnagyobb problémát. Azt gondolom, hogy az ország jelenlegi helyzetében egy parlamenti képviselő-jelölt számára vannak ennél fajsúlyosabb kérdések is, amelyekkel valóban foglalkozni kellene – olvasható Bencsikné Szász Mónika közleményében.

- Egyébként mivel családunk eddig is nyitott életet élt, semmilyen különösebb problémát nem jelent a vagyoni helyzetünkről történő beszámolás, de ennek nem az a módja, hogy erre férjem, egy jelölttársa felszólítására utasít engem. A mi családunkban az engem érintő kérdésekről magam döntök. Mivel úgy érzékeltem, hogy ez a kérdés Kilián úr számára valamiért most minden egyéb problémánál, gondnál fontosabb, úgy döntöttem, hogy nyílt levélben közzéteszem a vagyoni helyzetünkről szóló beszámolót, hátha ezzel segítek őt megnyugtatni. Egyúttal azt is gondoltam, hogy meghívom Kilián urat és családját vendégségbe, mert ez talán segít neki egy kicsit feloldódni, és megismerve családunk életét, talán többet tud a Tatabányán élő emberek valódi problémáival, gondjaival foglalkozni. – fogalmazott Bencsikné Szász Mónika.

Bencsikné Szász Mónika levelére Kilián Géza viszontválaszt küldött. A képviselőjelölt nyílt levelének szövegét ITT olvashatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!