Közélet

2010.01.21. 09:12

Egymilliárdos hiánnyal számolnak

Ifj. Petrássy Miklós sokallja a Tatabánya Kártya tanulmánytervére szánt négymillió forintot.

Mudri Anna

12:50 Ebédszünetet tartanak a képviselők.

12:48 Egy tartózkodás és egy ellenszavazat mellett a közgyűlés megalkotta az idei évi költségvetését. A város 19,758 milliárd forint kiadással, 18,636 milliárd forint bevétellel és 1,121 milliárd forintos hiánnyal kalulál. A költségvetés megalkotása után döntöttek arról is, hogy 1,110 milliárd forintos hitlet vesznek fel, ami része a hiánynak.

12:00 A szavazás előtt tíz perc szünetet rendeltek el.

11:00 A szünet után a költségvetési koncepciót kezdte el tárgyalni a testület. A bizottságok kisebb pontosításokkal, de egyöntetűen elfogadásra javasolták a költségvetési rendeletet.

Ifj. dr. Petrássy Miklós szerint a költségvetés alapjaiban elhibázott, ennek egyik mutatója, ahogy ő fogalmazott: „állatorvosi lova” a Tatabánya Kártya tanulmánytervére fordítandó 4 millió forint. A képviselő szerint ezt sokkal fontosabb dolgokra, például csapadékvíz-elvezetésre kellene fordítani.

A költségvetési rendelet - úgy tűnik - egyik leglényegesebb pontja a HPV-oltás, hiszen mintegy háromnegyed órája folyik erről a vita. Egyelőre még nem tudják eldönteni, hogy azonnal el kell-e indítani az oltást az úgynevezett kétkomponensű vakcinával, vagy egy kis időcsúszással a nagyobb védettséget nyújtó, négykomponensű oltást használják.

Ötmillió forintot szánnak a város külkapcsolataira

10:30 A képviselők támogatták a javaslatot, majd a költségvetési rendelet megalkotása előtt tíz perces szünetet rendeltek el.

10:20 Lévai Ferenc alpolgármester (MSZP) egy külkapcsolati koncepciót terjesztette a képviselők elé. Elmondta, tavaly a tatabányai gyerekek voltak vendégségben Izsevszkben, az idén ezt viszonozni kell. A bányásznapi testvérvárosi találkozóhoz, hogy uniós pályázatot vehessenek igénybe, 3,6 millió forintra lenne szükség. A költségvetési tervben jelenleg 2,5 millió forintot szerepeltetnek, de 5 millióra szükség lenne, hogy a bányásznapi rendezvényt is meg lehessen szervezni.

Nincs megállapodás a megyei önkormányzattal a gyermekellátásról

9:56 A képviselők végül egyetlen javaslatot sem támogattak, így nincs döntés a megállapodásra.

9:26 Schmidt Csaba előterjesztést nyújtott be a gyermekvédelmi törvény módosításából adódó otthont nyújtó és utógondozói ellátás biztosításának módjairól. Schmidt Csaba elmondta, a megyei önkormányzattal folyamatosan tárgyalnak a feladat átvételéről, azonban pontos összeget még nem kaptak a megyétől. A megyei önkormányzat azonban jelezte, a városnak döntést kell hoznia, ellenkező esetben akár jogi útra is terelhetik az ügyet. Schmidt Csaba azt is elmondta, más megyék és megyeszékhelyek között már indult per. A megye 93 millió forintot kér a várostól.

Több képviselő felvetette, hogy a megyei önkormányzat is tartozik a városnak. A múzeum támogatására 10 millió, a színház támogatására 4 millió forintot kellett volna 2009-ben fizetnie. A megye azonban a fizetési felszólításra azt válaszolta, hogy a gyermekvédelmi megállapodástól teszik függővé a kifizetést.

Jóna Imre elmondta, három évvel ezelőtt a város megszüntette a szakértői és rehabilitációs bizottságot, és a feladatot a megye vette át, azóta a rendszert háromszor is átszervezte. Példaként elmondta, hogy egy kisfiú vizsgálati anyagát szeptember 22-én elküldte a bizottságnak de választ azóta sem kapott.

- Emiatt a gyerek nem kapja meg a megfelelő fejlesztést, ellátást. Vitatkozhat, perre mehet a két önkormányzat, de a gyerekeket el kell látni. Nem mehetnek ők rá a vitára! - hangsúlyozta Jóna Imre.

A közgyűlés szót adott a jelenlévő megyei főjegyzőnek, dr. Péntek Péternek, aki elmondta, a tavalyi jogszabály-módosítás miatt a városnak kellene a tatabányai gyerekeket ellátnia, mégis a megye végzi a feladatot. A kérésük a költségtérítés.

- Nem fenyegetés, de bejelentem, január 15-én Nógrád megye hasonló témában pert nyert Salgótarjánnal szemben.

Február 3-án lezárul az erőművétel?

9:20 A képviselők elfogadták a beszámolót.

9:12 A két ülés közötti eseményekről történő beszámolónál Szalontai Csaba (Fidesz) a Volán ad hoc bizottság nevében bejelentette, hogy a Volánnal közös fejlesztési pályázatot február 11-ig kell elindítani. Elmondta, ha a pályázat sikeres lesz, akkor egy koordináló szervet kell létrehozniuk.

Ifj. dr. Petrássy Miklós (Védegylet) a fűtőerőmű vásárlásával kapcsolatban tett fel kérdéseket: hogyan állnak a tárgyalások az MVM Zrt-vel és Schmidt Csaba alpolgármester (Fidesz) megnyugtatónak tartja-e a város helyzetét, nem mentették-e ki az erőmű vagyonát.

Schmidt Csaba válaszában elmondta, mára biztossá vált az adás-vétel zárásának időpontja, ez február 3. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy addig szükség lesz egy rendkívüli közgyűlésre is. Beszámolt arról is, hogy a vagyonhelyzet részleteiről még nincsenek pontos információik, hiszen még nem lépett a város tulajdonba, de a szerződés tartalmaz garanciális elemeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!