Közélet

2009.12.04. 13:08

Az ÁSZ nem győzte dicsérni Tatabányát, de...

Kiváló minősítéseket kapott a megyeszékhely az Állami Számvevőszék jelentése szerint. Egyedül az eladósodást tartják kritikusnak.

M. A.

Átfogó vizsgálatot tartott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Tatabányán. A jelentés szerint a megyeszékhely gazdálkodása kiváló.

Dr. Lóránt Zoltán, az ÁSZ Önkormányzati és Területi Igazgatóság főigazgatója elmondta, a költségvetési egyensúlyt, az uniós források felhasználását, az elektronikus ügyintézés kiépítettségét és a belső ellenőrzést vizsgálták meg a 2006. és 2008. közötti időszakban.

– Az egyetlen kritikus pont a városban, hogy az eladósodás mértéke elérte a határt. Az viszont pozitív, hogy nem működésre, hanem az előremenekülés útján beruházásokra vett fel hitelt a város. Viszont ki kell emelni, az intézményi összevonásokkal, létszám- és energiaracionalizálással megtette Tatabánya a szükséges lépéseket – mondta dr. Lóránt Zoltán.

A főigazgató kiemelte, ritka az olyan város, mint Tatabánya, ahol az uniós forrásokra ennyire jól felkészültek. A megyeszékhely nagyjából egymilliárd forintot mozgósított negyvenmilliós önrésszel. A belső ellenőrzési rendszert is példátlanul kiépítettnek és jól működőnek titulálta. Az elektronikus ügyintézésben a főigazgató szerint az országos átlagot hozza a város, vagyis a saját adataikhoz már hozzáférnek, és az adatlapokat elektronikusan is visszaküldhetik az ügyfelek.

A főigazgató szerint a város eredménye a képviselők, a polgármester és a jegyző együttműködésének köszönhető. Elmondta, a legtöbb településen az a fő probléma, hogy a polgármester és a jegyző között kibékíthetetlen ellentét feszül. Azt is megjegyezte, az eddigi ÁSZ- jelentések ajánlásait végrehajtotta a város, amely ugyancsak hozzájárult a mostani eredményhez.

– A pályafutásom során először fordult elő, hogy mindössze két javaslatot tett az ÁSZ. AZ első, hogy a polgármester számoljon be a jelentésről a testületnek. A másik, hogy a jegyző évente vizsgálja felül a likviditást, és a képviselőket tájékoztassa az eredményről – zárta dr. Lóránt Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!