Közélet

2009.10.09. 15:28

MSZP-s honatyával éhségsztrájkolna a fideszes polgármester

Tatai-Tóth Andrással akár éhségsztrájkolna is Michl József tatai polgármester, de a szocialista honatya szerint inkább dolgozni kell.

Szűr Annamária

 – Diákkori ügyeimre hivatkozva merült fel az éhségsztrájk, de én most nem éhségsztrájkkal teszek a városi, megyei és az országban működő oktatási intézmények finanszírozásáért, működésének biztosításáért, hanem napi húsz óra munkával. Ahelyett, hogy politikai cirkuszokban veszek részt, inkább dolgozok – reagált Tatai-Tóth András szocialista országgyűlési képviselő Michl József (Fidesz) tatai polgármester nyílt levelére, amelyben azt írja, hogy szívesen szervezne közös tiltakozást, akár éhségsztrájkot is többek között a sérült gyermekek támogatása, a falusi iskolák fennmaradása, a pedagógusi fizetések és a tanári pálya presztízsének csökkenésének megállítása érdekében.

– Nem cirkuszt akarok, hanem valódi kenyeret. A polgármester úr által említett kérdésekben, mint például a gyermekétkeztetés támogatásának mértéke, már a Parlament előtt van egy módosító javaslatom, de a két tannyelvű iskolák finanszírozását is megnyugtatóan fogjuk rendezni. Az étkeztetés támogatásának megváltozása egy szerkesztési hiba miatt került bele a költségvetés tervezetébe. Egyébként a Fidesz-kormány idején is módosítottak még költségvetésen a tervezet benyújtása után. A tizenhatodik költségvetés előkészítésében veszek részt és elmondhatom, hogy minden évben vannak hibák a tervezetben, de ezeket ki is javítjuk – tette hozzá a szocialista politikus, aki azt is elmondta, hogy csak azt a pénzt lehet elkölteni, amivel rendelkezik az állam, s a gazdasági válság miatt beszűkültek a lehetőségek, de szerinte ez nem egyenlő az elvonással.

– Természetesen szívesen együttműködök Michl Józseffel, ha a szükséges pénzmag forrását is megjelöli. De ne azokat ismételje el, amiket párttársaitól hallhattunk a Parlamentben, mert azokat már ismerjük – zárta mondandóját Tatai-Tóth András.

Michl József polgármester a Kemma.hu-nak elmondta, azért írta meg a nyílt levelet, mert felháborodott, amikor arról olvasott, hogy az országgyűlési képviselő az igazgatóválasztáskor nagyobb nyomatékot adna az iskolai szervezeteknek, s hogy annak idején ő is szervezett éhségsztrájkot, miközben, vallja Michl József, ennél sokkal súlyosabb gondokkal küzd a magyar oktatás.

– Szerintem elég tág teret biztosítanak a vonatkozó jogszabályok az iskolai szervezeteknek, hogy véleményt mondhassanak. Nem ez a legsürgetőbb kérdés most, amikor az oktatási intézmények életben maradása a tét – vallja a tatai polgármester, aki szerint Tatai-Tóth András nem tud olyan sort mondani a költségvetésből, amelyikben ne támogatások, normatívák csökkentéséről lenne szó.

Azt Michl József is megerősítette, hogy a fontos ügyekben szívesen együttműködne a szocialista honatyával, s azt is elárulta, hogy hamarosan a segítségét is fogja kérni.

– Ha már pénzforrás megjelöléséről van szó, szerintem a költségvetésben tartalékként elkülönített részből nyugodtan kaphatnának az iskolák. A Fidesz-frakció segítségét kértem, mert én nem tudok módosító indítványt benyújtani a Parlamentben. A kormány, ha jól tudom, negyvenmilliárdot különített el a minisztériumok számítógépes fejlesztésére. Ezt is el lehetne odázni egy-két évvel, azt hiszem. Hamarosan azokról az tatai, környékbeli ügyekről is szólni fogok majd, amelyekben számítok Tatai-Tóth András segítségére – nyomatékosított a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!