Közélet

2009.09.22. 13:58

Esztergom a T. Házban: jogilag vitatható megoldást emlegetnek

Miközben az államtitkár jogilag vitatható esztergomi megoldásról beszélt, Meggyes Tamás, a város polgármestere és egyik önkormányzati képviselője azt hangoztatta: semmilyen jogsértés nem történt.

Szűr Annamária

A parlament hétfői üléséről készült, kedden kézhez kapott szó szerinti jegyzőkönyvből kiderül, Meggyes Tamás esztergomi polgármester és honatya nem hagyta szó nélkül a városát érintő ügyekben feltett kérdéseket.

Winkfein Csaba, majd dr. Szabó Zoltán szocialista képviselők tettek fel egy-egy kérdést az azonnali kérdések és válaszok órájában Esztergommal kapcsolatban.

Az esztergomi honatya arra volt kíváncsi, hogy mi lesz a Szent István Gimnáziummal. Noha Hiller István oktatási minisztertől várt választ, Arató Gergely államtitkár válaszolt a részletesen (fegyelmi eljárásokról, elbocsátásokról, diákok átiratkozásáról) bemutatott iskolaügyben feltett kérdésekre.

– Amikor a sajtóból értesültünk a szakmailag komoly vitát kiváltó, itt-ott jogszerűségében is megkérdőjelezhető döntésekről, akkor a közoktatási szakállamtitkár tájékoztatta az önkormányzatot arról hogy legalábbis jogilag vitatható az a megoldás, amellyel az intézményen kívüli képviselő-testületi tagokat jelölt ki az önkormányzat a fegyelmi vizsgálat lefolytatására – mondta el az államtitkár, aki azzal zárta válaszát, hogy „a jogszerűség az önkormányzatokat is köti, s a kormánynak most van lehetősége, hogy fellépjen a jogszabálysértő önkormányzatok ellen, hiszen a most tárgyal egy olyan törvényjavaslatot a parlament, amely a törvényességi felügyeletet állítaná helyre az önkormányzatok fölött, s amelyet minden bizonnyal a Fidesz is támogatni fog, mert ha nem támogatja, akkor tudjuk, hogy alibit kíván nyújtani a saját jogszabálysértő önkormányzatainak.” Meggyes Tamás közbeszólva tudatta véleményét az üggyel kapcsolatban.

– Semmilyen jogszabálysértés nem volt. Minden jogszerűen történt. Lehet hazudozni itt a parlamentben – mondta az esztergomi polgármester, majd egy rövid időre távozott a teremből, miközben több fideszes és szocialista honatya hangos szóváltásba keveredett.

Meggyes Tamás, mivel rövid időre távozott, nem hallhatta dr. Szabó Zoltán „Két jegyzője van Esztergomnak?” címmel feltett kérdését, amelyet Dr. Avarkeszi Dezső államtitkár válaszolt meg. A problémát ismertetve a szocialista képviselő kiemelte: több bíróság is kimondta már első-, illetve jogerősen másodfokon, hogy a jegyzőt jegyzői állásából jogtalanul mozdították el, ezért munkakörébe vissza kell helyezni, viszont, mivel az önkormányzat ezt nem tette meg, két ízben összesen hétszázezer forintra büntette meg.

Az igazságügyi és rendészeti minisztérium államtitkára válaszában kiemelte: „a jogerős ítélet a korábbi jegyző visszahelyezésére kötelezte az önkormányzatot, és emiatt bírósági végrehajtási eljárás is indult. Természetesen a jogerős bírósági ítéletek végrehajtása mindenki számára kötelező, és azt hiszem, hogy még nagyobb jelentőséggel bír az, hogyha egy olyan szervezetet kötelez a bíróság, amelynek részben példát kellene mutatnia a törvényesség betartásából, másrészt ő maga, amikor hatósági ügyekben jár el, akkor az ügyfelektől megköveteli a jogkövetést, és önkéntes teljesítést vár el.

Az azonnali kérdések és válaszok szó szerint itt olvashatóak:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!