Közélet

2009.06.07. 23:45

Boldog, visszafogott és szomorú politikai vezetők megyénkben

Megkérdeztük a Fidesz, az MSZP, A Jobbik és az SZDSZ megyei elnökeit, mit szólnak az Európai Parlamenti választások eredményeihez.

Palásti Péter

Bencsik János, a Fidesz-MPSZ 1. számú választókerületi elnöke szerint történelmi eredmény született Tatabányán, ahol a várossá válás 62. évfordulóján először győzött, méghozzá fölényesen egy jobboldali párt, ugyanis a Fidesz-listára a voksolók 47,18 százaléka, az MSZP-ére 27,92, a Jobbikra pedig 11,66 százalék szavazott. Úgy vélte, hogy ez nem meglepő, mert a szocialisták mindent megtettek ezért az eredményért.

Lukács Zoltán, az MSZP megyei elnöke azt mondta, hogy nem történt semmi meglepő, ugyanis hozzájutottak ahhoz a négy mandátumhoz, amire számítottak. Szomorúnak tartotta viszont a Jobbik viszonylag jó eredményét, de valószínűsítette, hogy ez a magyar parlamenti választásokon nem lesz így. Főleg azért, mert most tíz emberből átlagosan csak három nyilvánított véleményt, s nem tudni, hogy mit gondol a másik hét.

Vágó Sebestyén, a Jobbik megyei vezetője mindenekelőtt köszönetet mondott azoknak, akik szervezetük támogatásával az ország harmadik politikai erejévé tették őket. Annak különösen örült, hogy az országos eredmény visszatükrözte várakozásaikat, s elismerte, hogy a tatabányai voksok száma messze meghaladta reményeiket, hiszen 5-6 százalék helyett 11-nél is többet kaptak a megyeszékhelyen.

Jagarics Ferenc az MDF megyei elnöke a végeredmény ismerete előtt úgy fogalmazott, hogy ha legalább egy jelöltjük bekerül az Európa Parlamentbe, annak főleg azért fog örülni, mert ez az eredmény egyértelműen bizonyítani fogja: van az országban egy olyan biztos szavazóbázis, amelyik a józan észt és a tisztességes felelősségvállalást jóval többre tartja, mint az esetenkénti felelőtlen ígérgetéseket és mások ócsárolását.

Dr. Varga Győző, az SZDSZ megyei elnöke azt mondta, hogy csalódott, rossz előjelnek tekinti, hogy a szélsőjobb 3 képviselőt is küldhet Brüsszelbe, míg az SZDSZ, melynek nézetrendszere legközelebb áll az unió eszmeiségéhez, méltatlanul szerény támogatást kapott. Elismerte, hogy nem sikerült jól közzétenni üzeneteiket, aminek az is oka lehet, hogy elszakadtak szavazóiktól, akikhez vissza kívánnak találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!